Newsroom

Newsroom

Κίνδυνος επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ για το Κτηματολόγιο

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η χώρα μας, για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στην κατάρτιση του…

ktimatologio

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η χώρα μας, για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στην κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Αυτό αναφέρει σε ο αρμόδιος Επίτροπος J.Hahn απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ων Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου.

Οι ρυθμοί υλοποίησης του Ελληνικού Κτηματολογίου κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη περίοδο 2000-2006 η ΕΕ χρηματοδότησε τη χώρα μας με περίπου 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Στα τέλη του 2006, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, ορισμένα στοιχεία του έργου έλειπαν, με αποτέλεσμα το έργο να συμεπριληφθεί στον κατάλογο των ημιτελών έργων, τα οποία και θα χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Ως καταληκτική ημερομηνία αναφέρονταν ο Μάρτιος του 2013. Το έργο όμως προχώρησε και πάλι με αργούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε και νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Με τη μόνη διαφορά ότι εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας, τότε “θα εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου». Ή πιο απλά η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ.

Κλείνουν τον ΟΚΧΕ και φέρνουν ολλανδούς συμβούλους

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου φαίνεται ότι παίζεται χοντρό παιχνίδι. Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου η εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ, θα πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση μελετών κτηματογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προκηρυχθούν 28 διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.). Το φορέα εκείνο ο οποίος είναι αρμόδιος για την αεροφωτογράφηση της χώρας και διαθέτει ένα αρχείο που ξεπερνά τις 400.000 φωτογραφίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2007-2009 ο Οργανισμός προχώρησε στη λήψη ενός μεγάλου αριθμού αεροφωτογραφιών, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από την Κτηματολόγιο ΑΕ, στο πλαίσιο σύνταξης του υπόβαθρου του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι φωτογραφίες όμως δεν ελήφθησαν ποτέ από την Κτηματολόγιο ΑΕ, εγείροντας πολλά ερωτηματικά.

Να σημειωθεί ότι το αρχείο του ΟΚΧΕ χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στοιχείο κατά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το 2011. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να καταργήσει τον Οργανισμό. Και όλα αυτά, ενώ η Task Force πιέζει να προσληφθεί για την υλοποίηση της διαδικασίας ολλανική εταιρεία η οποία και θα λειτουργήσει ως εξωτερικός σύμβουλος. Η απόφαση έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις, ενώ τα ερωτήματα που τίθενται για την κατάργηση του Οργανισμού είναι ουκ ολίγα. Όπως επίσης και για τη σκοπίμότητα πρόσληψης ολλάνδών συμβούλων.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του