Newsroom

Newsroom

Κι όμως, η Κύπρος πλήρωσε περισσότερα από τη Γερμανία για… "διασώσεις"

  Η λογική λέει ότι σε μία επιχείρηση «διάσωσης» των (τραπεζών των) κρατών-μελών της Ευρωζώνης που μαστίζονται από την οικονομική…

 
Η λογική λέει ότι σε μία επιχείρηση «διάσωσης» των (τραπεζών των) κρατών-μελών της Ευρωζώνης που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, τον πρώτο λόγο θα είχε η κατά τεκμήριο μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Η Γερμανία.

Κι όμως: Τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τα ελλείμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν πως η Γερμανία πλήρωσε λιγότερα από την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (σε ποσοστό του ΑΕΠ της) για τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συμμετοχή της Κύπρου στα πακέτα διάσωσης της κόστισε 405 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 2,3% του ΑΕΠ της, ενώ στη Γερμανία 56,09 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μακράν το μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα σε όλη την Ευρώπη (ακολουθεί η Γαλλία με 42 δις. ευρώ), όμως αποτελεί ποσοστό μόλις 2,1% του ΑΕΠ της. 

Η μεγαλύτερη «χαμένη», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι η Μάλτα, που έχει επιβαρυνθεί με 187 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 2,7% του ΑΕΠ της.

Τι μας λένε αυτά τα στοιχεία; Ότι ναι μεν οι Γερμανοί έχουν δίκιο όταν λένε πως πληρώνουν περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα για τα πακέτα διάσωσης άλλων χωρών, όμως το ποσοστό της επιβάρυνσης των Γερμανών πολιτών σε σχέση με αυτό των Κυπρίων, των Μαλτέζων, των Ιταλών, των Ισπανών και των Σλοβένων (χωρών δηλαδή που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης) είναι αισθητά χαμηλότερο.

Το ευρωπαϊκό όραμα της Γερμανίας σε όλο του το μεγαλείο.