Newsroom

Newsroom

Κερδοσκοπία με άλλοθι τη Συρία – αγγίζει τα δύο ευρώ η βενζίνη

Σημαντική αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ανά την Ελλάδα. Σε διάστημα λιγότερων των…

Σημαντική αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ανά την Ελλάδα. Σε διάστημα λιγότερων των 20 ημερών παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως των τριών λεπτών, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία. Έτσι ενώ στις 16 Αυγούστου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,703 ευρώ στις 23 Αυγούστου, τελευταία ημέρα για την οποία η γενική γραμματεία Εμπορίου διαθέτει στοιχεία είχε φθάσει στο 1,712 ευρώ και σήμερα ξεπερνά σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης το 1,730 ευρώ.

“Πάντοτε υπάρχουν κερδοσκοπικά φαινόμενα σε τέτοιες καταστάσεις” λέει στο koutipandoras.gr ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ο οποίος διευκρινίζει ότι “τα κερδοσκοπικά παιχνίδια παίζονται από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και σπανίως από τους πρατηριούχους, οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο, δέσμιοι του ανταγωνισμού”. Φαινόμενα κερδοσκοπίας πρατηριούχων θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τον κ. Μακρυβέλιο, μόνο σε μικρά νησιά, όπου τα πρατήρια είναι λίγα και μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποτυπώδες καρτέλ στην τιμή των καυσίμων. Εκείνο το οποίο παρατηρείται αρκετά συχνά πάντως, κυρίως σε περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, είναι οι πρατηριούχοι να συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη – υψηλότερη από τη φυσιολογική τιμή με σκοπό να έχουν αυξημένο κέρδος.

“Εκείνοι που θεωρητικά μπορούν να καθορίσουν τις τιμές είναι τα δύο διυλιστήρια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα”, επισημαίνει ο κ. Μακρυβέλιος.

Οι υψηλότερες τιμές διαχρονικά, αλλά και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παρατηρούνται στους νομούς Κεφαλληνίας, Σάμου και Λασιθίου, όπου η μέση τιμή της βενζίνης κυμαίνεται από 1,811 ευρώ έως 1,833 ευρώ. Κοντά στα δύο ευρώ είναι η μέγιστη τιμή της βενζίνης στην Κεφαλονία με 1,940 ευρώ, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες με 1,935 ευρώ, στο Λασίθι και στα Χανιά με 1,930 ευρώ.

Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρώπης με την ακριβότερη Βενζίνη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη τιμών της Κομισιόν, τον Ιούλιο του 2013 η Ελλάδα ήταν στην τέταρτη θέση, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα είναι τρίτη, φθηνότερη στην τιμή της βενζίνης μόνο από την Ιταλία και την Ολλανδία.

Ο χάρτης τιμών στις 8 Ιουλίου 2013


Οι τιμές όπως διαμορφώνονταν στις 26 Αυγούστου στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης


Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

ΟΣΦΠ Πόλο 3

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην Ισπανία την Μπαρτσελονέτα για την 5η αγωνιστική του Β΄ ομίλου…