Newsroom

Newsroom

Κεν Λόουτς: Όταν οι ταινίες του δέχονταν τη λογοκρισία των Βρετανών συντηρητικών

Ο Βρετανός Κεν Λόουτς, ένας καινοτόμος και βαθιά πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian ότι είχε δεχθεί λογοκρισία.

576402fb1dc52460768b474a

Ας θυμηθούμε ένα μικρό απόσπασμα από όσα είχε αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα, με αφορμή τα γενέθλια του, καθώς σαν σήμερα έκλεισε τα 80 του χρόνια. 

“Η καλύτερη ιστορία είναι η αληθινή. Θα ήταν τεράστια αλαζονεία να πω ότι οι ταινίες μου κάνουν τη διαφορά. Το περισσότερο που μπορώ να κάνω είναι να προσφέρω διαφορετικές οπτικές του κόσμου σε ανθρώπους που έχουν την τάση να τις βλέπουν και να τις επεξεργάζονται. Αυτό που προσπαθώ πάντοτε να κάνω είναι να αποτυπώνω την αλήθεια της κάθε στιγμής. Υπάρχει αυτοσχεδιασμός, έρευνα, αλλά και το στοιχείο της έκπληξης σε κάθε ταινία”, είχε αναφέρει ο Κεν Λόουτς για τις ταινίες του.

Σε σχέση με τα περιστατικά λογοκρισίας που είχε δεχτεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του αναφέρει:

“Δεν δέχτηκα ποτέ πίεση να αλλάξω το περιεχόμενο της δουλειάς μου. Υποθέτω ότι οι επενδυτές που θα ασκούσαν τέτοιου είδους πίεση σε έναν σκηνοθέτη, δεν θα είχαν ποτέ τη διάθεση να χρηματοδοτήσουν μία ταινία μου. Από την άποψη της λογοκρισίας, κάποτε ένας βουλευτής των συντηρητικών είχε πει για την “Μυστική Ατζέντα” ότι βάζει… τον IRA μέσα στις Κάννες. Μετά από αυτή τη δήλωση, πήραμε μυστηριωδώς πολύ λίγες κρατήσεις για κινηματογραφικές αίθουσες στη Βρετανία. Μία ιδιοκτήτρια κινηματογράφου μάλιστα, είχε αναφέρει ότι είχε ακούσει πως η ταινία αυτή στρεφόταν εναντίον του στρατού και του έθνους μας, για αυτό και δεν την επέλεξε.

Υπήρξε παρόμοια προπαγάνδα και για την ταινία “Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι”, η οποία ασχολείται με το ζήτημα της ιρλανδικής ανεξαρτησίας. Ένας δημοσιογράφος είχε γράψει σε έναν πομπώδη τίτλο “Μα γιατί αυτός ο άνθρωπος μισεί τη χώρα του”;, ενώ άλλος δημοσιογράφος από την εφημερίδα Telegraph είχε γράψει: δε θέλω να δω την ταινία, γιατί δεν χρειάζεται κανείς να έχει διαβάσει το βιβλίο ο Αγών μου για να καταλάβει τις ιδέες του Χίτλερ”. Σε ένα δημοσίευμα των Times κάποιος ανέφερε ότι είμαι χειρότερος προπαγανδιστής και από τον Leni Riefenstahl των ναζί!

O πολιτικός Μάικλ Γκόουβ στην κριτική που μου έκανε παρέλειψε προσεκτικά να αναφέρει το γεγονός ότι οι Ιρλανδοί ψήφισαν δημοκρατικά για την ανεξαρτησία τους, ενώ οι Βρετανοί έκλεισαν το κοινοβούλιο και τους αντιμετώπισαν με τον στρατό και την καταστολή. Όπως και να έχει τέτοιου είδους δηλώσεις, επηρεάζουν τις κρατήσεις και την εμπορική επιτυχία μιας ταινίας”.