Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2016

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο θα αποτελέσει το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση. Ήπια ύφεση για το υπόλοιπο του 2015, ενώ η πολυπόθητη ανάπτυξη προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σε δημοσίευμα του

2379696 0

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο θα αποτελέσει το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση. Ήπια ύφεση για το υπόλοιπο του 2015, ενώ η πολυπόθητη ανάπτυξη προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σε δημοσίευμα του Reuters, ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί χαρακτηρίζεται ως οδυνηρός, καθώς «στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας».

Στόχος του προϋπολογισμού το Δημόσιο να μη δημιουργήσει νέα ελλείμματα, καθώς λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων το προηγούμενο διάστημα ο τακτικός προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογεννές έλλειμα 400 εκατ. ευρώ και ο κρατικός προϋπολογισμός με βαρύ έλλειμμα που εικάζεται ότι θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Αισθητές στην κοινωνία θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο ΕΚΑΣ που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί, η περικοπή στο μισό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα, των ειδικών φοροαπαλλαγών για τους αγρότες και των «έξτρα» επιδομάτων που δόθηκαν εφέτος στους στρατιωτικούς, με το συνολικό ποσό που θα προστεθεί στον ήδη φορτωμένο λογαριασμό των νυκοκυριών να υπολογίζεται στο 1,5 δις.

Το Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο θα είναι αναθεωρημένο, καθώς δεν συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, συνυπολογίζοντας ότι το σχέδιο καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα οποία βασίστηκε η συμφωνία με τους δανειστές.

Στόχος να ικανοποιηθούν οι δανειστές

Το Reuters σε σημερινό δημοσίευμα του χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό οδυνηρο, αφού «στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της χώρας».

Όπως σημειώνει το Reuters, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή ύφεση θα είναι μικρότερη από αυτό που έχει προβλέψει το πρόγραμμα διάσωσης, κυρίως χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου, η όποια αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις δεν θα λάβει σάρκα και οστά παρά μόνον αργότερα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα του χρέους, κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε στο Reuters: «Θέλουμε να βουτήξουμε στα βαθιά, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να κάνουμε κίνηση για συνομιλίες επί τους χρέους».

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του