Newsroom

Newsroom

"Κατάπιε" έναν πλανήτη

Ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεσκόπιο στο Τέξας, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα άστρο που «κατάπιε» έναν ολόκληρο πλανήτη. Σύμφωνα με…

Ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεσκόπιο στο Τέξας, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα άστρο που «κατάπιε» έναν ολόκληρο πλανήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astronomical Journal Letters, δείχνουν πως ο πλανήτης εξαϋλώθηκε όταν το άστρο άρχισε να μεγαλώνει και να μεταμορφώνεται σε κόκκινο γίγαντα. Η αυξανόμενη θερμοκρασία στο εσωτερικό των γηραιών άστρων, καθώς τελειώνουν τα αποθέματα υδρογόνου και γίνονται θερμότερες πυρηνικές αντιδράσεις βαρύτερων υλικών στο εσωτερικό τους, οδηγεί στη θεαματική αύξηση του μεγέθους τους, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους κοντινούς τους πλανήτες. Αν και αυτή η διαδικασία είχε προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες, δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι δεν είδαν ζωντανά την καταστροφή του πλανήτη, τη συμπέραναν όμως από τη χημική ανάλυση του άστρου , το οποίο περιέχει ασυνήθιστα μεγάλα αποθέματα λιθίου. Το λίθιο είναι ένα σπάνιο μέταλλο το οποίο δε βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα άστρα, καθώς εύκολα καταστρέφεται στο εσωτερικό τους και οι επιστήμονες πιστεύουν πως η πληθώρα λιθίου στο συγκεκριμένο άστρο προέκυψε από την αύξηση της θερμοκρασίας του άστρου, την οποία προκάλεσαν τα παραπάνω «καύσιμα» από τον πλανήτη που κατανάλωσε.


Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…