Καταγγελία δασολόγου: Αποδεκατισμένο το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας – Αδύνατο να ασκήσει τον διαχειριστικό της ρόλο

Ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών και τον κομβικό ρόλο της δασικής υπηρεσίας, την ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

fotia kerkira

“Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πάρνηθα θα ξανά καεί και θα ξανακαεί”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

“Στην ουσία, η δασική υπηρεσία έχει εκτοπιστεί από τον φυσικό της χώρο. Αρμοδιότητες δικές της έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι στελεχωμένο με το αναλόγο επιστημονικό προσωπικό.

Έτσι βλέπουμε συντηρήσεις δρόμων, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, να μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει τον επιστημονικό ρόλο για το πως θα πρέπει να χαραχτούν είτε να καθαριστούν δρόμοι είτε να αραιωθεί το δάσος είτε να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες” ανέφερε αρχικά ο κ. Καρέτσος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Καρέστος, “η δασική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό και δεν μπορεί να ασκήσει τον διαχειριστικό της ρόλο”.

Σχετικά με τα άμεσα ζητούμενα ενός νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προστασία των δασών ο δασολόγος τόνισε καταρχάς την ανάγκη στελέχωσης της δασικής υπηρεσίας, γιατί, όπως δήλωσε, “τώρα [σ.σ. η δασική υπηρεσία] ασχολείται με αλλότρια πράγματα, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών και τις πράξεις χαρακτηρισμού, που αν αυτό δεν τελειώσει δεν πρόκειται έστω και αυτό το ελάχιστο προσωπικό να ασχοληθεί με άλλες δασικές υποθέσεις”.

Δείγμα της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών στην χώρα μας, είναι η περίπτωση του Δασαρχείου της Πάρνηθας, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Καρέτσος, “έχει 1 δασολόγο, 1 τεχνολόγο και 7 δασοφύλακες που έχει να διαχειριστεί μία έκταση γύρω στα 450.000 στρέμματα”. “Αντίστοιχα και το Δασαρχείο Καπανδριτίου έχει 1 δασολόγο και ελάχιστο διοικητικό προσωπικό”.

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…