Newsroom

Newsroom

Καταλήψεις: Εναλλακτική μορφή αγώνα ή κουτοπονηριά;

Yπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι και σήμερα υπουργεία αλλά και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί της χώρας κάνοντας την κοινή γνώμη να αναρωτιέται…

Yπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι και σήμερα υπουργεία αλλά και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί της χώρας κάνοντας την κοινή γνώμη να αναρωτιέται αν αυτή η τακτική είναι αποτέλεσμα νέου σχεδίου πλεύσης για την πίεση των αρχών, αν είναι απόρροια κουτοπόνηρης σκέψης καθώς κατά την διάρκεια των καταλήψεων οι μισθοδοσίες συνεχίζονται κανονικά είτε είναι μία νέα μόδα.

Δεν σχολιάζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

«Κανένα σχόλιο» από τον πρόεδρο της Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Κώστα Τσικρικά, για το ντόμινο καταλήψεων σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Ο κ. Τσικρικάς παρότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα δηλώνει στο «koutipandoras.gr» αναρμόδιος να σχολιάσει τις αποφάσεις των εργαζομένων να προχωρούν σε καταλήψεις αντί να αποφασίζουν να κινητοποιηθούν μέσω απεργιών ή στάσεων εργασίας.  Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του: «Για μένα έχει σημασία η γενική απεργία που έχουμε προγραμματίσει για τις 19-20 του μήνα» και παρέπεμψε στους εκπροσώπους των εργαζομένων των φορέων που έχουν προβεί σε καταλήψεις.

«Ολοκληρωμένη μορφή αγώνα η κατάληψη»

«Έχουμε κάνει 3-4 καταλήψεις την περασμένη εβδομάδα και προφανώς θα πάμε σε καταλήψεις και την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στο «koutipandoras.gr» ο Κωνσταντίνος Κούρκουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας και εξήγησε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η κατάληψη: «Η κατάληψη είναι μία πιο ολοκληρωμένη μορφή αγώνα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ έχει βγάλει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει απεργίες, καταλήψεις και διάφορες άλλες δράσεις. Εμείς έχουμε φτάσει στο κορύφωμα του αγώνα μας και η κατάληψη είναι μία μορφή όπου κορυφώνεται ο απεργιακός αγώνας» ενώ για το σχόλιο του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος αποποιήθηκε των ευθυνών είπε: «Το γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη τελευταία συνεδρίαση άφησε στις ομοσπονδίες την επιλογή για την μορφή πάλης που θα επιλέξουν μέχρι τις 19 του μηνός. Μέσα σ αυτές τις μορφές πάλης, το γενικό συμβούλιο αναφέρει και τις καταλήψεις».

Βεβαίως ο κ. Κούρκουλος σχολίασε και για το τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες των ημερών που οι φορείς τελούν υπό κατάληψη: «Το αν θα συνεχίσει κανονικά η μισθοδοσία ή αν θα περικοπούν αυτές οι μέρες είναι ευθύνη του υπουργείου δεν είναι δική μας εμείς σαν ομοσπονδίες κλείνουμε τις πόρτες. Παίρνουμε την ευθύνη οι συνδικαλιστές για το κλείσιμο του κτηρίου, βεβαίως από εδώ και πέρα είναι ευθύνη του Υπουργείου»

Καταλήψεις εκ του ασφαλούς

«Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη, αξιόποινη, παράνομη βία. Είναι ποινικό αδίκημα! Οποιασδήποτε μορφής κατάληψη δημόσιου κτηρίου είναι παράνομη. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος νόμος που να προβλέπει την κατάληψη. Αυτό που όφειλε να κάνει το κράτος δεν είναι να τους πληρώνει ή όχι αλλά να πάει με τον Εισαγγελέα και να περάσει από αυτόφωρο τους καταληψίες» εξηγεί στο «koutipandoras.gr» o Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε πως παρότι είναι παράνομες οι καταλήψεις, οι πληρωμές συνεχίζουν κανονικά: « Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν αφού οι υπάλληλοι υποτίθεται ότι εργάζονται. Το πρόβλημα είναι όσων κάνουν κατάληψη, στην περίπτωση όμως που είναι και οι εργαζόμενοι μέσα σ αυτούς πρέπει να περάσουν και εκείνοι από το αυτόφωρο και να διακοπούν οι πληρωμές καθώς θα θεωρούταν defacto απεργία. Θα μπορούσε θεωρητικά να βγει πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα όριζε την διακοπή των πληρωμών» αλλά τόνισε πως είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο καθολικά γιατί κάποιοι δεν συμμετέχουν οικειοθελώς στις καταλήψεις.

Κατάληψη και στο ΧΥΤΑ Φυλής

«Η κατάληψη είναι μια κατοχυρωμένη πρακτική» είπε ο κ. Τσούνης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όταν ρωτήθηκε για την κατάληψη στο ΧΥΤΑ Φυλής που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας με στοίβες σκουπιδιών γύρω από τους κάδους. Παράλληλα δήλωσε  ότι πολλά αμαξοστάσια βρίσκονται υπό κατάληψη αλλά τυπικά δεν υπάρχει απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων οπότε η μισθοδοσία μάλλον θα καταβληθεί κανονικά στο δεκαπενθήμερο.

Για το ζήτημα των ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία και σχολεία κάποια συνεργεία των δήμων καθαρίζουν τα φρεάτια αν και όπως κατήγγειλε στο «koutipandoras.gr» έχει παρατηρηθεί να στέλνουν απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε νοσοκομείο και ο δήμαρχος να δίνει εντολή να κατευθυνθεί αλλού.

Σε κατάληψη και οι υπάλληλοι στον ΕΟΦ

Στον δρόμο που χάραξαν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι περπατάνε και οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ καθώς ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε κατάληψη του κτηρίου καθώς αισθάνονται αγανάκτηση για την εργασιακή, κοινωνική και οικονομική απαξίωση αλλά και την κατάλυση κάθε είδους αξιοπρέπειας που τους επιβάλλεται.

Δείτε την ανακοίνωση τους:


Ποιοι οργανισμοί τελούν υπό κατάληψη:

Σκοπός των καταλήψεων είναι η διαμαρτυρία για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και το νέο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι στους 151 οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται και εκείνοι στα υπουργεία που βρίσκονται υπό κατάληψη παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή και αποχώρησαν.

Τα υπουργεία της χώρας και οι οργανισμοί  που τελούν υπό κατάληψη είναι: Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

  1. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  2. Υπουργείο Παιδείας
  3. Υπουργείο Οικονομικών
  4. Υπουργείου Εσωτερικών
  5. Υπουργείο Εργασίας
  6. Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης
  7. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη
  8. Ταμείο Πρόνοιας
  9. Ε.Α.Δ.Υ.
  10. Ν.Α.Τ
  11. Ο.Γ.Α
  12. Τ.Σ.Ε.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως