Newsroom

Newsroom

Το κατά Λουκάν τελεσίγραφο

Αυστηρό µήνυµα Τρισέ στην κυβέρνηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήµο «Ξεχάστε την επιµήκυνση, πάρτε µέτρα τώρα» είναι…

Αυστηρό µήνυµα Τρισέ στην κυβέρνηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήµο
«Ξεχάστε την επιµήκυνση, πάρτε µέτρα τώρα» είναι το περιεχόµενο του αυστηρού µηνύµατος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, µετέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήµος στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήµος, που είχε µεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλµένος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκειµένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τηςηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντιστην Ελλάδα, µετέφερε στον Πρωθυπουργό, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές,µια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόναγια την Ελλάδα που επικρατεί αυτή τη στιγµή στην ΕΚΤ, και προφανώςκαι στην ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τα περιθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και πως η περίοδος των επαίνων και των ευσήµων για την προσπάθεια που κάνουµε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τέλει υπό αµφισβήτηση ακόµη και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραµµατισµένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Παπαδήµος φέρεται επίσης να µετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και µιας σειράς στελεχών, µελώντου ∆.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι Γιούργκεν Σταρκ καιΝτάνιελ Σµάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αµέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαµατικό γιανα πείσει ότι παραµένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρµόσει το Μνηµόνιο».

∆εν έγινε γνωστόαν οι συνοµιλητές του κ. Παπαδήµου προσδιόρισαν τι ακριβώς θα ήταν αυτό το «θεαµατικό» που θα µπορούσε να τους πείσει ότι η Ελλάδα παραµένει «σε καλό δρόµο», αλλά η ένταση µε την οποία άνοιξε η συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα δείχνουν πως µια τέτοια επιλογή θα µπορούσε να λειτουργήσεικατευναστικά απέναντι στις… άγριες διαθέσεις που δείχνει πλέον σύσσωµη η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.

Μετά το τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού µε τον κ. Παπαδήµο, ο οποίος σηµειωτέον έχει χριστείεδώ και ορισµένους µήνες σύµβουλος του κ. Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη διάρκειατης οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση στην ελληνικήοικονοµία. Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσειµυστικό το περιεχόµενο της συζήτησης µεταξύ των τριών ανδρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν αργότερα ότι τη σύσκεψη απασχόλησε και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση καταρτίζει µε πυρετώδεις ρυθµούς υπό την εποπτεία της τρόικας.

Από το πόσο σύντοµα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Προγράµµατος θα εξαρτηθεί και αντο Υπουργικό Συµβούλιο θα συγκληθείτην προσεχή ∆ευτέρα ή Τρίτη. Είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκλησης του Υπουργικού Συµβουλίου θα εξαρτηθεί πότε θα εκδηλωθεί η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς µεζητούµενο τη συναίνεση. Θεωρείται βέβαιοότι αµέσως µετά την έγκριση του Προγράµµατος από το Υπουργικό Συµβούλιο, ο κ. Παπανδρέουθα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν την εποµένη, κατ’ ιδίαν, και «χωρίς προαπαιτούµενα». Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επίτευξη κάποιου είδους συναίνεσης στις συναντήσεις αυτές και για τον λόγο αυτό, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κρατάει χαµηλούςτόνους, επιχειρώντας να εµφανίσει την όλη διαδικασία ως «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» και όχι ως επιβαλλόµενη από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση υπόθεση, προκειµένου να προχωρήσουνοι διαρθρωτικές αλλαγές.
Καµία αλλαγή από το Υπουργικό

Το ύψους 27 δισ.

Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συµβούλιο στις αρχές της εβδοµάδας σε µία και µόνη συνεδρίαση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσθαφαιρέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίµου επιθυµεί επ’ αυτού να µην υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς υπουργών στη διάρκεια του υπουργικού Συµβουλίου προκειµένου να περιοριστεί και η περιρρέουσα εντύπωση των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων µε άξονα το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα
Σχέδιο για εθελοντική συµφωνία µε τις τράπεζες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.tanea.gr

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…