Κανένα νέο μέτρο μετά τη λήξη του προγράμματος – Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει θετικά η αξιολόγηση

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως ένα αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις του Eurogroup.

58233a2f1dc52449358b462d 1

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως η κυβέρνηση μένει σταθερή στη θέση της όσων αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει θετικά την β’ αξιολόγηση και προσπαθεί για μια συνολική συμφωνία ει δυνατόν έως το τέλος του έτους.

Πιέσεις ΔΝΤ για νέα μέτρα και όχι για μείωση πλεονασμάτων

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μάλιστα άσκησε κριτική στο ΔΝΤ καθώς, όπως σημείωσε, ο Πολ Τόμσεν στο Eurogroup αντί να πιέσει στη κατεύθυνση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για υψηλά πλεονάσματα και να πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα. «Δεν μπορεί το ΔΝΤ να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους για μείωση πλεονασμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης πως κατά τη διάρκεια μια διαπραγμάτευσης τίποτα δεν είναι δεδομένο ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να αποδεχτεί νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Η μπάλα βρίσκεται στο ΔΝΤ», το οποίο, όπως πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα όσα ανακοινώθηκαν από το χθεσινό Eurogroup δεν περιορίζουν τη συζήτηση στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν ώστε να τελειώσει επιτέλους η πολιτική της λιτότητας.

Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για κλείσιμο της αξιολόγησης

Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου. Όπως ενημέρωσε, πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Επικίνδυνη» η στάση της ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να υπάρξει μια διακομματική συναίνεση ως προς τη διαπραγμάτευση καλώντας να κατανοήσουν όλοι στο εσωτερικό της χώρας την κρισιμότητα των στιγμών. Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιλέξει μια επικίνδυνη στάση και εύχεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ώστε να εμφανιστεί στην πορεία ως η μόνη πρόθυμη να υλοποιήσει τα νέα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, η ΝΔ νομίζει ότι κάνει καλό στον εαυτό της αλλά κάνει κακό στη χώρα. «Ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας την πως είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου».

Εμπιστοσύνη Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Ερωτηθείς για το εάν ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πως ο υπουργός Οικονομικών «απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη» του πρωθυπουργού και ότι δεν υπάρχει «καμία διαφοροποίηση στις θέσεις της κυβέρνησης».

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους