Newsroom

Newsroom

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

2

Τρομερές εικόνες είναι αυτές που έρχονται από την Καλαμάτα, μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην περιοχή, καθώς όπως θα δείτε και εσείς το σκηνικό παραπέμπει σε ταινία και όχι στην πραγματικότητα.

Μάλιστα στις εικόνες που κυκλοφορούν μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους κατοίκους της Καλαμάτας να αναπνέουν με δυσκολία, με την σκόνη να αναμένεται να φεύγει αύριο το απόγευμα.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή:

1

2

3

 

Τι είναι η αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη, γνωστή και ως αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα, αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια άμμου και αργίλου που σηκώνονται από την έρημο Σαχάρα από τους ισχυρούς ανέμους. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα σε περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη και της Βόρειας Αμερικής.

Προέλευση και μεταφορά:

  • Η έρημος Σαχάρα, η μεγαλύτερη θερμή έρημος στον κόσμο, αποτελεί την κύρια πηγή αφρικανικής σκόνης.
  • Ισχυροί άνεμοι σηκώνουν τα σωματίδια άμμου και αργίλου από την επιφάνεια της ερήμου.
  • Αυτά τα σωματίδια μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα ύψη στην ατμόσφαιρα, όπου μεταφέρονται από τα ατμοσφαιρικά ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Συχνότητα και εποχικότητα:

  • Η αφρικανική σκόνη μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι πιο συχνή την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου, η γεωμορφολογία της περιοχής και η ξηρασία στην έρημο Σαχάρα.

Επιπτώσεις:

  • Η αφρικανική σκόνη μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία:
    • Ποιότητα αέρα: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως σε άτομα με άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
    • Ορατότητα: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να μειώσει την ορατότητα, επηρεάζοντας την αεροπορική και ακτοπλοϊκή κυκλοφορία.
    • Κλίμα: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει το κλίμα, απορροφώντας ηλιακή ακτινοβολία και επηρεάζοντας τα ρεύματα των σύννεφων.
    • Γεωργία: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών, απορροφώντας ηλιακό φως και εμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση.

Προστασία:

  • Για να προστατευθείτε από την αφρικανική σκόνη, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:
    • Περιορίστε την έκθεσή σας στον εξωτερικό αέρα: Εάν οι συγκεντρώσεις σκόνης είναι υψηλές, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους και κλείστε τα παράθυρα.
    • Χρησιμοποιήστε μάσκα: Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα N95 ή FFP2 για να προστατευθείτε από την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
    • Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών: Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για τα επίπεδα σκόνης στην περιοχή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες τους για την προστασία της υγείας σας.

Ειδήσεις σήμερα:

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις μετά από 4.000 αγωγές – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Τσαγκλή: «Πήρα μια δύσκολη απόφαση» – Το βίντεο που εξηγεί γιατί κατεβαίνει υποψήφια

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…