Newsroom

Newsroom

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στη Θεσσαλία

To μήνυμα καλεί τους πολίτες της Θεσσαλίας «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες»

καιρός βροχή

Μήνυμα του 112 εστάλη στην Θεσσαλία για την κακοκαιρία.

Το μήνυμα προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και καλεί τους κατοίκους να «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

112

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στις περιοχές της Κεντρική Ελλάδας, τα βορειοανατολικά τμήματα και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, προς την κεντρική Ελλάδα, προς τη Θεσσαλία, της Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια θα δούμε έναν όγκο βροχής 40-60 χιλιοστά.

Στα πιο ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται ο όγκος νερού να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά σε ένα διάστημα 6-12 ώρες.

Επίσης, μεγάλος όγκος νερού αναμένουμε να σημειωθείς προς τα βορειοανατολικά τμήματα, δηλαδή προς το βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη που θα ρίξει 60-80 χιλιοστά, αλλά και προς τον νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα ρίξει 40-60 χιλιοστά.

Από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες ενώ τοπικά δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις. Προς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου η κακοκαιρία θα αρχίσει να μπαίνει και μέσα στο Αιγαίο για να επηρεαστούν τα βορειοανατολικά και τα νησιά.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και μέσα στη νύχτα θα δούμε 8-9 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στην Αττική από το απόγευμα θα συναντήσουμε βροχές γύρω στις 4 με 5 το μεσημέρι και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Ανατολική Θεσσαλία
  • Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.

Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής.

Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.

Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…