Newsroom

Newsroom

Εύβοια: Εκκενώνεται η Αβγαριά – οι απώλειες είναι τεράστιες

«Αν φύγει το πύρινο μέτωπο από εδώ - θα πάει Ωρεούς και Αιδηψό»

5356092

‘Ολη μέρα σιγοκαίγανε τα μέτωπα, και μετά τις έξι – εφτά η ώρα αναπτύσσονται πάρα πολύ οι φωτιές. Αυτό συμβαίνει για τρεις συνεχόμενες μέρες εδώ στην Εύβοια. 

19:47 Εκκενώνεται η Αβγαριά. Τραγική η κατάσταση για τους κατοίκους οι οποίοι πλέον έχουν γονατίσει από την απελπισία. Οι απώλειες είναι τεράστιες. 

17:36 Καματριάδες: Kώστας Ασημακόπουλος στο OPEN: «Tο σημείο όπου δίνεται η ύστατη μάχη, «Η μητέρα των μαχών» όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι. Oι τρείς πτήσεις που έκανε το Erickson δεν φαίνεται να μειώνουν τη φωτιά, ο λόγος λένε οτι είναι επειδή ο έλικας του ελικόπτερου, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί φούντωση της φωτιάς, παρά τη ρίψη νερού. Αν πέσει το σκοτάδι, θα δυσκολέψουν οι επιχειρήσεις. Αν φύγει το πύρινο μέτωπο από εδώ, τέλος, θα πάει στους Ωρεούς και στην Αιδηψό». 

Α. Δημητρακόπουλος, καθηγητής δασικών πυρκαγιών ΑΠΘ: «Κάηκε το 10% -12 % των δασών της χώρας».

17:17 Πευκί: Τυλίχτηκε στις φλόγες. Σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, οι κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με ότι διαθέτουν, 

Εάν περάσει η φωτιά, μετά τις Καματριάδες, θα σταματήσει στην Αιδηψό και στους Ωρεούς.

16:26 Δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη πρόκειται να σταλούν στην Ελλάδα.

16:24 Το παρθένο δάσος στις Καματριάδες θα θυσιαστεί. Το πύρινο μέτωπο έχει πια προχωρήσει βαθιά. Μόνη ελπίδα των κατοίκων, να μην υπάρξουν δυνατοί άνεμοι.

Καταφτάνουν στην Ελλάδα οι 216 Γερμανοί πυροσβέστες.

Γιώργος Καπεντζώνης, δήμαρχος Λωρίδος: «Θα δοθούν οι πρώτες άμεσες βοήθειες στους πυρόπληκτους μέσα στη μέρα».

16:14 Αβγαριά: Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς

16:07 Καματριάδες: Προχωρά το νέο μεγάλο πύρινο μέτωπο

16:00 Γαλατσώνα: Δραματική η κατάσταση, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στα αυτοκίνητα του συνεργείου του OPEN, δραματικές εικόνες – Μεγάλη αναζωπύρωση.

15:59 Το συντονιστικό γίνεται πάνω στα τρακτέρ, άμεση η συνεργασία.

15:58 Κάτοικοι θα πάνε στην Αιδηψό μέχρι να σταματήσει η φωτιά. 

Χίλια σπίτια κάηκαν μόνο στον δήμο Μαντουδίου, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας».

Ο κ. Σταμούλος είπε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

15:51 Φωκίδα: δύσκολα πολύ τα πράγματα κι εκεί με το πύρινο μέτωπο. Νεκρός ο διαχειριστής του γκρέιντερ που έπεσε στο γκρεμό.

15:51 Φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι ναι μεν φουντώνουν τη φωτιά, ωστόσο καθαρίζουν τον ουρανό και βοηθάει για την περίπτωση που πλησιάσουν αεροσκάφη.

15:40 Γαλατσώνα: To μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει εκεί, 20 οχήματα περίπου θα μπουν μέσα στο πύρινο μέτωπο, Ελλάδα και Σερβία σε συνεργασία. 

Πριν λίγο, σημειώθηκε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες μάλιστα έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

15:38 Η φωτιά απειλεί την Ιστιαία, ενώ πριν λίγο αναζοπυρώθηκε η πυρκαγιά στη Γαλατσώνα. Οι ελπίδες όλων στα ενάερια μέσα.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό της πόλης, ενώ όλοι περιμένουν τα εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να πετάξουν λόγω των συνθηκών.

Από την Ιστιαία η φωτιά πέρασε από νότια και κινείται δυτικά λόγω των ανατολικών ανέμων στην περιοχή μεταξύ Ταξιάρχη και Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής εκεί είναι αν δημιουργηθεί ενιαίο πύρινο μέτωπο, να τοποθετηθούν δυνάμεις στη Αιδηψό για να μην περάσει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή του Νέου Πύργου με την Αιδηψό ώστε να μην μπει στο πυκνό δάσος που υπάρχει δυτικά και την φτάσει στην Λιχάδα.

Πλέον επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη με το Beriev-200 που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό όμως να επιχειρήσουν λόγω συνθηκών. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στη “μάχη” με τις φλόγες Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες – Σημαντική βοήθεια από τους “πριονάδες”

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

14:39 Βοήθεια από Γερμανία: Μέσα στην ημέρα αναμένονται στη χώρα 219 πυροσβέστες και 67 οχήματα προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Οι δυνάμεις βρίσκονται καθ’ οδόν για τη χώρα μας και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως βρίσκονται στη Σερβία. Σύμφωνα με το OPEN και τον ανταποκριτή στη Γερμανία Παντελή Βαλασόπουλο, η Ελλάδα ζήτησε αρχικά βοήθεια με εναέρια μέσα, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση να βοηθήσει, καθώς δεν διαθέτει εναέρια μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Ετσι, σε νέα επαφή την Παρασκευή το βράδυ, συμφωνήθηκε να σταλούν επίγειες δυνάμεις για να βοηθήσουν στις φωτιές. Παράλληλα στην ομάδα που έρχεται υπάρχουν μοναδικές ειδικές για την αποκατάσταση δύσκολων καταστάσεων, όπως συμβαίνει τώρα στην Εύβοια. Μονάδες δηλαδή που θα μπουν στη μάχη για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση. 

14:26 Εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο: Γίνεται έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα όσον αφορά τις πυρκαγιές – συγκεντρώνουν στοιχεία για το αν υπάρχει τέλεση αδικήματος.

14:12 Τέσσερις εθελοντές πυροσβέστες νοσηλεύονται, δύο σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα. 

14:10 Σέρβοι πυροσβέστες έχουν καταφθάσει στην Αβγαριά και επιχειρούν να βοηθήσουν. Παράλληλα έχουν φέρει μαζί τους τρόφιμα και άλλα χρήσιμα πράγματα και τα μοιράζουν στους κατοίκους.

14:04 Γούβες: Ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους. Υπάρχουν κάποιες υδροφόρες, και στο μεταξύ οι κάτοικοι επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά με ότι βρουν μπροστά τους. Γεμίζουν σκάφες, κουβάδες και προσπαθούν να σβήσουν το πύρινο μέτωπο μαζί με τους πυροσβέστες.

13:49 Αβγαριά: Έφτασε μια νέα υδροφόρα.

13:44 Aσμήνι: H φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από το χωριό. «6η μέρα που δεν έχει πετάξει εδώ ούτε ένα αεροσκάφος», δηλώνουν οι κάτοικοι. «Ζητάμε βοήθεια, να σβηστεί η φουτιά, τα χωριά βρίσκονται υπό απειλή, όπως και το χωριό Γερακιού». Οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε τίποτα, βρίσκονται σε απόλυτη απελπισία. Το τμήμα Γρεβενών μας έσωσε χθες, οι εθελοντές μας έσωσαν. Παναγία, Αντωνιούς και Αιδηψός θα κινδυνεύσουν.

13:34 Χωριό Γερακιού: Βρίσκεται επίσης σε υψηλό κίνδυνο.

13:36 Στη Γαλατσώνα η φωτιά έχει ήδη μπει στο χωριό και είναι πολύ κοντά στα σπίτια, οι πυροσβέστες ζητούν απεγνωσμένα αεροσκάφη, οι εκκλήσεις τους από τους ασυρμάτους είναι ανατριχιαστικές. Φωνάζουν ότι κινδυνεύει το χωριό. Μετά τη Γαλατσώνα που είναι σε άμεσο κίνδυνο από χθες βράδυ, σειρά έχει η Αβγαριά. Μετά την Αβγαριά είναι η Ιστιαία όπου έχει συγκεντρωθεί το πλήθος των κατοίκων της περιοχής.

13:31 Αβγαριά Εύβοιας: Αναζωπύρωση φωτιάς. «Είμαστε περικυκλωμένοι από το πύρινο μέτωπο». Υπάρχουν έξι πυροσβεστικά που προσπαθούν να καθυστερήσουν το πύρινο μέτωπο αυτό που αναπόφευκτα θα συμβεί, να φτάσει στον οικισμό. Η φωτιά φουντώνει και κατευθύνεται με ταχύτητα. Ο ουρανός είναι κόκκινος. 

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Λίγο πριν είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.

Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Την προηγούμενη νύχτα

Άλλη μία δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τη βόρεια Εύβοια, με δεκάδες και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις και με κατοίκους και εθελοντές να δίνουν μάχη σπίτι-σπίτι για να σώσουν οτιδήποτε μπορούσαν. Τα πύρινα μέτωπα μαίνονται σήμερα για έβδομη μέρα.

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Στις Γούβες ολονύχτια ήταν η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Από χθες και μέχρι το πρωί πάνω από 200 Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έφτασαν σε βοήθεια με το δικό τους εξοπλισμό, έδωσαν μία πραγματική μάχη στα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι μαζί με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, και οι φλόγες δεν πέρασαν.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Τέλος οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…