Newsroom

Newsroom

Καφές ή τσάι; Καλύτερα να πίνετε και τα δύο «λέει» νέα έρευνα

Η κατανάλωση και των δύο ροφημάτων έχει μεγάλο όφελος

girl gf8c1f6439 1280

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας, με το μεγαλύτερο όφελος να σχετίζεται με την κατανάλωση και των δύο ποτών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι -σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν- τα άτομα που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ αλλά ΚΑΙ 2 έως 3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν:

– 30% μείωση στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού και
– 28% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια

“Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, επειδή όσοι πίνουν τσάι και καφέ αποτελούν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και επειδή αυτά τα ροφήματα τείνουν να καταναλώνονται συνήθως σε όλη την ενήλικη ζωή, ακόμη και μικρά πιθανά οφέλη για την υγεία, ή κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού και καφέ μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό PLOS Medicine.

Καφές και τσάι επιδεικνύουν συνέργεια στην κατανάλωσή τους;

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία από την μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού ξεχωριστά, λίγοι έχουν εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης και των δύο μαζί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 365.682 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας. Επίσης ανέλυσαν 13.352 συμμετέχοντες για την άνοια μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11,4 ετών, το 2,8% των συμμετεχόντων υπέστη εγκεφαλικό και το 1,4% εμφάνισε άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν:

  • 10% χαμηλότερος σε όσους έπιναν 0,5-1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα και
  • 8% χαμηλότερος σε εκείνους που έπιναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα
  • 16% χαμηλότερος σε εκείνους που έπιναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα

Όσοι έπιναν καφέ ΚΑΙ τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας είδαν το μεγαλύτερο όφελος:

Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ΚΑΙ 2-3 φλιτζανιών τσάι μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 32% και τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.

Η κατανάλωση και των δύο ποτών προσέφερε σημαντικά μεγαλύτερα οφέλη από την κατανάλωση μόνο καφέ, ή μόνο τσαγιού, με:

  • 11% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό
  • 8% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια και
  • 18% χαμηλότερο κίνδυνο για αγγειακή άνοια

Επίσης:

  • Μεταξύ των συμμετεχόντων που υπέστησαν εγκεφαλικό κατά την περίοδο παρακολούθησης, η καθημερινή κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια μετά από εγκεφαλικό
  • Για όσους έπιναν καφέ ΚΑΙ τσάι (0,5-1 φλιτζάνια καφέ και 2 -3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα) ο κίνδυνος για άνοια μετά από εγκεφαλικό μειώθηκε κατά 50%.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ΚΑΙ τσαγιού και του κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: iatropedia.gr

Παραδοχή Κυρανάκη για «Ομάδα Αλήθειας»: «Ισχύει ότι ήμουν σε ιδιωτική εταιρεία όταν ήμουν και πολιτικό στέλεχος»

6033699

Παραδοχή Κυρανάκη για «Ομάδα Αλήθειας»: «Ισχύει ότι ήμουν σε ιδιωτική εταιρεία όταν ήμουν και πολιτικό στέλεχος»

«Δεν αναφέρονται ούτε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες έχω δουλέψει στο παρελθόν». ήταν η απάντηση του…

Σπουδαία μέρα για τα ελληνικά ΜΜΕ: Κορυφαία είδηση το νέο look του Άδωνι και η μεταμόσχευση μαλλιών

Άδωνις Γεωργιάδης

Σπουδαία μέρα για τα ελληνικά ΜΜΕ: Κορυφαία είδηση το νέο look του Άδωνι και η μεταμόσχευση μαλλιών

Ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με τρίχες... κυριολεκτικά

Η Σπυριδούλα και η κόλαση που έζησε στο θέατρο: Η 12χρονη υπηρέτρια που τη «σιδέρωσαν» οι ιδιοκτήτες

σπυριδ

Η Σπυριδούλα και η κόλαση που έζησε στο θέατρο: Η 12χρονη υπηρέτρια που τη «σιδέρωσαν» οι ιδιοκτήτες

«Κορίτσια 12 χρονών, παιδιά του κόσμου όλου, που σας βιάσαν την ψυχή άνθρωποι του διαβόλου,…

Βέλγιο: «Το σώμα μου είναι η φυλακή μου» – 48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον επιλέγει την ευθανασία

Βέλγιο

Βέλγιο: «Το σώμα μου είναι η φυλακή μου» – 48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον επιλέγει την ευθανασία

Στη Γαλλία, η ευθανασία δεν επιτρέπεται, ενώ στο Βέλγιο είναι νόμιμη εδώ και χρόνια, κάτι…

Καμπανάκι από Frontex: Εξετάζει κυρώσεις κατά της Ελλάδας για τα pushbacks – «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Frontex

Καμπανάκι από Frontex: Εξετάζει κυρώσεις κατά της Ελλάδας για τα pushbacks – «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εμπλέκεται σε 13 ανοικτές υποθέσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις…