Newsroom

Newsroom

Janis Joplin: Η λευκή ιέρεια της ροκ

Η Janis Joplin θεωρείται η βασίλισσα των μπλουζ και της ασυμβίβαστης ροκ κουλτούρας. O αντισυμβατικός τρόπος ζωής της, η χαρακτηριστική φωνή της, η αίσθηση του στυλ που τη χαρακτήριζε και η ψυχεδελική της Porsche έχουν μείνει στην ιστορία.

57f3ecf61dc5249a1d8b45de

Παρακάτω μερικές λεπτομέρειες και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της μεγάλης σταρ που μπορεί να μην γνωρίζετε.

Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές της ήταν η μπλουζ τραγουδίστρια Bessie Smith η οποία σκοτώθηκε το 1937 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο, όπου παρέμεινε ως το 1970. Η Joplin τότε κατέβαλλε χρήματα για να δημιουργηθεί μία ταφόπλακα για το μνήμα της άτυχης τραγουδίστριας.

Μία από τις τελευταίες της ηχογραφήσεις ήταν αφιερωμένη στα γενέθλια του Τζον Λένον. Το τραγούδι είχε τίτλο «Χρόνια πολλά, John» και ο τραγουδιστής των Beatles είχε αποκαλύψει κάποτε σε μία εκπομπή του BBC ότι το μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα έφτασε στο σπίτι του μετά το θανατό της. Οι τελευταίες ολοκληρωμένες ηχογραφήσεις της Τζόπλιν έγιναν την 1η Οκτωβρίου, με το κομμάτι Mercedes-Benz.

Η Joplin αποτεφρώθηκε στο Pierce Brothers Westwood Village Νεκροτομείο στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Οι στάχτες της σκορπίστηκαν από ένα αεροπλάνο στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος της Stinson Beach. Έγινε μια ιδιωτική κηδεία, αλλά την παρακολούθησαν μόνο οι γονείς της Joplin και η θεία της.

Το αγαπημένο της ποτό ήταν το Southern Comfort. Το ουίσκι σχεδόν…ταυτίστηκε τελικά με την τραγουδίστρια και η αγάπη της για αυτό αύξησε πολύ τις πωλήσεις τις εταιρίας.

Έκανε τατουάζ πολύ πριν αυτά γίνουν μία ακόμα τάση της μόδας. Τον Απρίλιο του 1970 ο καλλιτέχνης Lyle Tuttle δημιούργησε ένα σχέδιο στον καρπό της Τζόπλιν με ένα σύμβολο για την απελευθέρωση των γυναικών.

Είχε επίσης μία μικρή καρδιά στο αριστερό στήθος της. “Το τατουάζ στον καρπό μου είναι για όλους, αλλά στο στήθος μου μόνο για μένα τους φίλους μου. Μια μικρή απόλαυση για τα αγόρια, σαν κερασάκι στην τούρτα“, είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Janis Joplin ήταν με έναν ιδιαίτερο τρόπο μια μοναχική νεαρή γυναίκα, παρά τους πολλούς ανθρώπους γύρω της. Αγαπούσε τους άνδρες και είχε πολλούς εραστές, αλλά βίωνε μία δική της εσωτερική μοναξιά. “Πάνω στη σκηνή κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους, μετά όμως επιστρέφω σπίτι μόνη μου“, είχε πει.

Ένα από τα αγαπημένα της βιβλία ήταν η αυτοβιογραφία της Billie Holiday Lady Sings The Blues. Οι φίλοι της έλεγαν ότι ήταν κάτι σαν την… Αγία Γραφή για αυτήν, καθώς την έπαιρνε μαζί της σε σημαντικές στιγμές της ζωής της και την διάβαζε ξανά και ξανά.

Το άλμπουμ της Cheap Thrills (Φτηνές Συγκινήσεις) αρχικά είχε άλλο όνομα. Η ίδια το είχε ονομάσει Sex, Dope And Cheap Thrills (Σεξ, ουσίες και φτηνές συγκινήσεις), αλλά η Columbia Records κράτησε μόνο το ένα κομμάτι του τίτλου.

Ο frontman των Doors Jim Morrison δέχτηκε ένα σπασμένο μπουκάλι Southern Comfort πάνω από το κεφάλι του από τη Τζόπλιν μία νύχτα που βρέθηκαν μαζί και ήταν και οι δύο μεθυσμένοι. Αγαπούσε τη βίαιη στάση της Τζόπλιν και την έντονη ιδιοσυγκρασία της και έχει γραφτεί ότι κάποτε ήταν ερωτευμένος μαζί της. Μετά από αυτή την παράξενη συνάντηση, ζήτησε από τον παραγωγό της το τηλέφωνο της. Η Τζόπλιν αρνήθηκε να τον συναντήσει ξανά και ο ίδιος αισθάνθηκε αρκετά πληγωμένος.

Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η Τζόπλιν καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτησή της, μαζί με τον Τζων Κουκ, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο της. Είδε στο πάρκινγκ τo αυτοκίνητο της Τζόπλιν. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της, τη βρήκε νεκρή, δίπλα στο κρεββάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της, ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ.

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

aeroplano 1

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος ανέφεραν τραυματισμούς. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου…

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

astynomikos ellada arthro

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

Οι δύο αστυνομικοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελαφρά τραύματά τους