Το Ι.Τ.Ε. της Κρήτης εξαπλώνεται και στην πετρελαϊκή έρευνα

Με ένα νέο ινστιτούτο, αυτό της Πετρελαϊκής Έρευνας που θα έχει έδρα στα Χανιά, ενισχύεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης.

NewsRoom 09/11/2018 | 22:54

Τόσο το ΙΤΕ όσο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με το οποίο θα έχει συνεργασία, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό  Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και  στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης και αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις λεπτομέρειες προκειμένου να το εγκρίνουν και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, όπως έγινε και με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής.

Σε ερώτηση  αν υπάρχει περίπτωση η ίδρυση του ινστιτούτου να καθυστερήσει ακόμα και δέκα χρόνια, όπως έγινε με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης απαντά πως τότε η υπόθεση είχε μείνει χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, μεσολάβησαν εκλογές, αλλαγή κυβέρνησης και το θέμα παρέμεινε στα χαρτιά.

Εκτιμάται πως αν όλα κυλήσουν ομαλά, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα είναι γεγονός μέσα στο 2019. Το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έχουν, επίσης, στο πλευρό τους το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Πάτρας.

Ο κ. Ταβερναράκης εξηγεί πως το ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Η πρώτη κατεύθυνση θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό  κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «είναι κάτι που  τώρα γεωπολιτικά έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα να το πράξει.

Ορίζεται η ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης και επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.

Προσθέτει πως τα Χανιά θα αποκτήσουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία καθώς συνορεύουν με τις περιοχές αυτές.

Στο Πολυτεχνείο λειτουργούν οι Σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου.

Ο τρίτος, που θεωρείται και ο πλέον σημαντικός, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία. «Είναι αλληλένδετα τα δύο κομμάτια, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να μην έχει ένα κομμάτι που να αφορά στο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό.

Πρέπει να έχουμε ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να μη γίνεται οτιδήποτε εις βάρος του περιβάλλοντος» αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.

Υπενθυμίζει πως ήδη στο ΙΤΕ λειτουργεί, στην Πάτρα, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας που πραγματοποιεί περιβαλλοντικές έρευνες και στη βιόσφαιρα.

Πηγή: patris.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.