Newsroom

Newsroom

Ιστορικός συμβιβασμός για την παιδεία

-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ Ο νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια -“σφραγίδα στο μέλλον της χώρας” τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός……

-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ
Ο νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια -“σφραγίδα στο μέλλον της χώρας” τον χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός… φέρει πλέον και τη σφραγίδα της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων.
Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά υπουργός Παιδείας ευτυχεί να ψηφίζεται από τη Βουλή νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια από ευρύτατη πλειοψηφία. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία είπαν “ναι” στη “μεγάλη ανατροπή”, όπως χαρακτήρισε τον νόμο η υπουργός Παιδείας.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ύστερα από πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις και τις τροποποιήσεις που έκανε προχθές στο σχέδιο νόμου, εξασφάλισε τη συναίνεση της ΝΔ και πιστώνεται προσωπικά αυτόν τον “ιστορικό συμβιβασμό”. Ταυτόχρονα, απέτρεψε την πρόκληση μίας μίνι κρίσης στο κόμμα της, καθώς -όπως προκύπτει από τις ομιλίες ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ… υπήρχε το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν και αρνητικές ψήφοι.
Τον ακριβώς αντίθετο κίνδυνο και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση, να υπερψηφίσουν δηλαδή βουλευτές της (τέσσερις τους υπολόγιζε ο ΛΑΟΣ), διέτρεχε η ΝΔ κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της μεταστροφής της από το “όχι” στο “ναι”. Δύο ώρες νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση του κόμματός του, αναφορικά με τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών αρχών και είχε κάνει γνωστό ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Θεωρώντας ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να επιτύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις”, όπως η ίδια είπε, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις που συμφώνησε με τη ΝΔ (τρόπος εκλογής πρυτάνεων, κατάργηση ασύλου). Προς την κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα φέρει νόμο-πλαίσιο για την έρευνα, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τις φοιτητικές παρατάξεις.
Με δεδομένη τη συμφωνία που είχε οριστικοποιηθεί μετά και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Α. Σπηλιωτόπουλος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι η ΝΔ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του και να-χαϊδέψει τα αυτιά της ΔΑΠ, λέγοντας πως το κόμμα του “αν γίνει κυβέρνηση” θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των φοιτητών, σε ποσοστό 5%, στην εκλογή των πρυτάνεων.
Η στροφή 180 μοιρών, μέσα σε ένα 24ωρο, που έκανε η ΝΔ λοιδορήθηκε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να… εμβολίσει τη ΝΔ με τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της, απέσυρε το αίτημα.
ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά επέμειναν στην αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου, με την Αλέκα Παπαρήγα να καλεί πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε αντίσταση: “Θα παλέψουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Αλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι, άλλο το οργανωμένο κίνημα”, δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως η εφαρμογή του νόμου θα προσκρούσει στην αντισυνταγματικότητα διατάξεών του. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση που διατύπωσε ο Φ. Κουβέλης. Αλλά και η υπουργός Παιδείας αναγνώρισε πως ο νέος νόμος – πλαίσιο έχει συνταγματικές δυσκολίες.
Στη διάρκεια της συζήτησης τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του νομοσχεδίου διαφώνησαν με διατάξεις του η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη (τάχθηκε υπέρ της εκλογής των πρυτανικών Αρχών από την πανεπιστημιακή κοινότητα), ο Σπ. Βούγιας (για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει μάλιστα και σχετική τροπολογία), ο Π. Αντωνακόπουλος (τάχθηκε κατά της δυνατότητας να εργάζονται οι συνταξιούχοι καθηγητές), ενώ ο Κ. Καρτάλης έκρινε πως το νομοσχέδιο είναι “κατώτερο από αυτό που αναζητά η κοινωνία και η πανεπιστημιακή κοινότητα”.
ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο
1 Εκλογή πρύτανη: Θα γίνεται διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του πρύτανη, εν συνεχεία θα επιλέγονται δύο ή τρία πρόσωπα ως υποψήφιοι από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και μετά θα διενεργείται ψηφοφορία για την εκλογή του πρύτανη, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι καθηγητές του Ιδρύματος.
2 Συμβούλια Διοίκησης: Τα ΑΕΙ θα διοικούνται πλέον από ένα 15μελές συμβούλιο. Τα 8 μέλη θα είναι εσωτερικά, τα 6 εξωτερικά και θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος φοιτητών.
3 Ασυλο: Ουσιαστικά καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να μπαίνουν σε πανεπιστημιακούς χώρους όταν σημειώνονται επεισόδια, χωρίς την άδεια κάποιου ακαδημαϊκού οργάνου.
4 Διάρκεια σπουδών: Οι φοιτητές θα διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών αν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε έξι χρόνια. Δίνεται δυνατότητα για μερική φοίτηση σε εργαζόμενους φοιτητές.
5 Αλλαγή τμήματος: Οι φοιτητές θα μπορούν να αλλάζουν τμήμα (εφόσον ανήκει στην ίδια σχολή) με μεταφορά πιστωτικών μονάδων.
6 Αξιολόγηση καθηγητών: Θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης προβλέπονται ακόμη και πειθαρχικές κυρώσεις.
7 Διάρθρωση σπουδών: Στον πρώτο κύκλο θα μπορούν τμήματα να απονέμουν τίτλους έπειτα από τρία χρόνια ή μετά την απόκτηση από τους φοιτητές 180 πιστωτικών μονάδων.
8 Πρόσθετη χρηματοδότηση: Θα δίνεται έξτρα χρηματοδότηση στα Ιδρύματα με βάση τους δείκτες ποιότητας.
9 Περιουσία των ΑΕΙ: Θα ιδρύονται ΝΠΙΔ που θα κάνουν καταγραφή της περιουσίας των Ιδρυμάτων και θα την αξιοποιούν με στόχο αύξηση των εσόδων.
10 Συγχωνεύσεις: Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ θα μπορούν να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται και να καταργούνται όταν δεν πληρούν συγκεκριμένες κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
http://www.ethnos.gr

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…