Newsroom

Newsroom

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας… κρυώνει αλλά τα λεφτά πάνε Βοστόνη

Εδώ και μήνες παραμένει χωρίς θέρμανση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν «λευκή απεργία» ως αντίδραση

kentro istorias3

Εδώ και πολλούς μήνες το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη είναι στον… πάγο καθώς λειτουργεί τόσο καιρό χωρίς θέρμανση. Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για τη διαμορφωθείσα κατάσταση που συνεχίζεται και προχώρησαν σε «λευκή απεργία» από τα καθήκοντά τους με σκοπό να κινηθούν διαδικασίες προς επίλυση του προβλήματος του ψύχους – εντούτοις, κατανοώντας προφανώς τη θέση και τον ρόλο τους, σε αντίθεση με την κυβέρνηση και το εποπτεύοντα υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που κωφεύει απέναντι στον δεύτερο μεγαλύτερο χώρο συγκέντρωσης αρχείων στη χώρα, είναι στην εργασία τους και εξυπηρετούν τους πολίτες. Μάλιστα προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα εκ των ενόντων χρησιμοποιώντας θερμαντικά σώματα, αλλά προκλήθηκαν βραχυκυκλώματα και προβλήματα στο λόγω της κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του κτιρίου, το οποίο σημειωτέον είναι και παλιό.

Αναμένοντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που χρονίζει, αν και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και μέχρι στιγμής το πρόβλημα δεν έχει λυθεί διότι υπάρχει κενό στον ν. 460/2019 που αφορά τα κονδύλια για την παροχή προμηθειών, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ διαθέτει αφειδώς κονδύλια εκατομμυρίων, και μάλιστα αναδρομικά, για τη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης και το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για ζητήματα που αφενός υπάρχουν στη χώρα, αφετέρου το κόστος για την επίλυσή τους δεν θα αγγίζει ούτε το ένα δέκατο, π.χ., του ποσού που θα διατεθεί για το ίδρυμα των ΗΠΑ που μάλιστα ερευνάται από τις πολιτειακές αρχές για οικονομικές ατασθαλίες.

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας στεγάζεται στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 21, στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ρωσικού Νοσοκομείου το οποίο χτίστηκε το 1907. Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται εκεί ξεπερνά τα 1.500 μέτρα γραμμικών ραφιών και καλύπτει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αρχείων της οθωμανικής (από τον 19ο αιώνα) και της ελληνικής περιόδου. Παράλληλα λειτουργεί αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη για το κοινό προς μελέτη αρχειακού υλικού.

Πηγή: thessnews.gr 

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

aeroplano 1

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος ανέφεραν τραυματισμούς. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου…

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

astynomikos ellada arthro

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

Οι δύο αστυνομικοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελαφρά τραύματά τους