Το Ισραήλ πίσω από το θάνατο του Αραφάτ, δείχνει παλαιστινιακή έρευνα

Το Ισραήλ κατηγόρησε εκ νέου χθες Τρίτη για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας διερεύνησης του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη.

arafat afp

Το Ισραήλ κατηγόρησε εκ νέου χθες Τρίτη για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας διερεύνησης του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη.

Η δήλωση ήρθε την παραμονή της 11ης επετείου του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ και δύο μήνες αφού Γάλλοι δικαστές έκλεισαν το φάκελο που βασιζόταν σε καταγγελίες περί δολοφονίας, χωρίς να απαγγείλουν κατηγορίες. Το ίδιο είχε γίνει και με αντίστοιχη ρωσική έρευνα. Το 2012 ο τάφος του Αραφάτ στη Ραμάλα ανοίχθηκε για λίγες ώρες, προκειμένου να επιτραπεί σε Γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους ερευνητές να συλλέξουν 60 περίπου δείγματα.

“Η ερευνητική επιτροπή κατάφερε να ταυτοποιήσει το δολοφόνο του πρώην προέδρου Γιασέρ Αραφάτ”, είπε ο Ταουφίκ Τιραουί, επικεφαλής της έρευνας που ξεκίνησε το 2009.

“Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο”, είπε χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να ρίξουμε φως στις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας”.

Η επέτειος του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη ήρθε λίγες ημέρες μετά την επέτειο θανάτου του άλλοτε πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ραμπίν, που σκοτώθηκε από έναν ακροδεξιό Ισραηλινό είκοσι χρόνια πριν.

Το Σεπτέμβρη του 1993 ο Ραμπίν υπέγραψε τη συμφωνία του Όσλο με τον Αραφάτ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να παρακολουθεί τη διάσημη χειραψία στο προαύλιο του Λευκού Οίκου. Ήταν ένα ορόσημο στον επί δεκαετίες πόλεμο για το καθεστώς ύπαρξης της Παλαιστίνης που έχει στοιχήσει ζωές και στις δύο πλευρές. 

Ο Αραφάτ πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί κοντά στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών το Νοέμβριο του 2004, μετά από πόνους στο στομάχι που ξεκίνησαν ενώ βρισκόταν στο αρχηγείο του στη Δυτική Όχθη της Ραμάλα.

Η χήρα του Σούα κατέθεσε μήνυση σε γαλλικό δικαστήριο το 2012, ισχυριζόμενη πως ο σύζυγός της είχε δολοφονηθεί και ζητώντας τη διενέργεια έρευνας. Μετά το κλείσιμο της υπόθεσης από τις γαλλικές Αρχές, η Σούα έχει καταθέσει αίτηση επανεξέτασης.

Την ίδια χρονιά Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν πως Ισραηλινοί δηλητηρίασαν τον Αραφάτ και η παλαιστινιακή έρευνα κατηγόρησε το Ισραήλ για το θάνατό του, κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

Με στοιχεία από middleeasteye.net