Newsroom

Newsroom

Ισλανδία: Εικόνες αποκάλυψης από το ηφαίστειο – Στα 4 χιλιόμετρα η ρωγμή (video)

Τρομάζουν οι εικόνες από την Ισλανδία

Ισλανδία

Την ανάσα κόψουν οι εικόνες που έρχονται από το ηφαίστειο που έχει ξυπνήσει και δεν λέει να κοπάσει στην Ισλανδία, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει τους κατοίκους της χώρας να χάσουν τον ύπνο τους.

Οι σεισμοί δεν έχουν σταματήσει από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ συνέβη μια νέα έκρηξη που σκόρπισε τον τρόμο. Αυτή μάλιστα σημειώθηκε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από ένα χωριό 4.000 κατοίκων, το Γκρίνταβικ και έκανε μια τεράστια ρωγμή στο έδαφος μεγέθους 4 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, ο νέος κύκλος ηφαιστειακών εκρήξεων στην περιοχή αυτή μπορεί να διαρκέσει δεκάδες χρόνια, ενώ αναμένεται να κοπάσουν σιγά σιγά τα μεγέθη των εκρήξεων.

Ισλανδία: Προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να κοπεί στα δύο το έδαφος – Συγκλονιστικές εικόνες

Μάλιστα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν το έδαφος στην πόλη Γκρίνταβικ να κόβεται στα δύο, αναδεικνύουν τις τρομακτικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι εκεί.

AP23317604641904
AP23317478911591
AP23317576931254

Μιλώντας στα media κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ περιέργραψαν τις στιγμές που ζουν το τελευταίο διάστημα. «Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς» τόνισε ο 56χρονος Χανς Βέρα.

Σύμφωνα με τις ισλανδικές αρχές οι περισσότεροι από τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενήθηκαν από φίλους ή συγγενείς. Ενώ όσοι δεν μπορούσαν διαμένουν σε κέντρα υποδοχής.

Εάν το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ εκραγεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες, θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την έκρηξη Βεστμανέγιαρ πριν από 50 χρόνια που κατέστρεψε την πόλη, δήλωσε στο RUV ο ηφαιστειολόγος Άρμαν Χόσκουλντσον.

Από το τέλος Οκτωβρίου, η περιοχή που περιβάλλει την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, στα νοτιοδυτικά, παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Αυτό οφείλεται σε έναν υπόγειο «ποταμό» από μάγμα -καυτό υγρό ή ημι-υγρό βράχο – μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων που κινείται ανοδικά, κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το «καυτό ποτάμι» τρέχει κάτω από την Ισλανδία και μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και ο αντίκτυπος μιας έκρηξης στη χώρα – και εκτος αυτής σε σχέση με την αεροπορία – θα εξαρτηθεί από το πού ακριβώς θα διαπεράσει το μάγμα την επιφάνεια. Η πόλη Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μάγμα, έχει ήδη εκκενωθεί, λόγω του κινδύνου έκρηξης και επιβλαβών αερίων.

«Το Γκρίνταβικ είναι πολύ κοντά στη θέση του νέου ρήγματος και η επιβίωσή του δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Όλα εξαρτώνται από το πού τελικά θα φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται καλή για τους κατοίκους της πόλης» λέει ο δρ Μπιλ Μαγκουάιρ ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής και Κλιματικών Κινδύνων στο UCL.

Εάν ένα ηφαίστειο εκραγεί στην ανοικτή θάλασσα, ή εκραγεί στην ξηρά και στη συνέχεια αρχίσει να ρέει στη θάλασσα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ενός εκρηκτικού νέφους τέφρας καθώς ο εξαιρετικά καυτός βράχος έρχεται σε επαφή με το νερό.

Τρέμουν «πλημμύρα λάβας» 8 μηνών όπως το 1783

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση και παύση των σεισμών πριν συμβούν ηφαιστειακές εκρήξεις», λένε αναλυτές. Η Ισλανδία είναι πολύ συνηθισμένη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και έχει οικοδομήσει με επιτυχία μια τουριστική βιομηχανία πάνω της – επειδή βρίσκεται πάνω από τη Μεσοατλαντική Κορυφογραμμή. Ο φλοιός της Γης διασπάται σε διαφορετικές πλάκες και στην κορυφογραμμή οι πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής απομακρύνονται λίγα εκατοστά το χρόνο. Αυτό επιτρέπει στο μάγμα να ανεβαινει στην επιφάνεια, το οποίο εκρήγνυται ως λάβα ή/και στάχτη.

Η φύση των ηφαιστειακών εκρήξεων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του βράχου και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πλάκες. Μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις στην Ισλανδία ήταν το 1783 όταν υπήρξε μια πλημμύρα λάβας που διήρκεσε οκτώ μήνες και παρήγαγε εκτεταμένα σύννεφα θείου που κρεμούσαν πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη για περισσότερους από πέντε μήνες και εκτιμάται ότι προκάλεσαν ψύξη περίπου 1,3 βαθμών Κελσίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…