ΗΠΑ: Πρόστιμο 195 εκατ. δολάρια στη θυγατρική της Novartis για συμμετοχή σε καρτέλ φαρμάκου

Αμερικανή Εισαγγελέας: «Η Sandoz συνωμοτούσε για χρόνια με άλλους κατασκευαστές φαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές σε κρίσιμα φάρμακα. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα συνεχίσει την έρευνα για τις εταιρείες αυτές και τα εμπλεκόμενα φάρμακα»

Άστραψε και βρόντηξε η αμερικανική Δικαιοσύνη σε βάρος της θυγατρικής εταιρείας Sandoz της Novartis η οποία σύμφωνα με έγγραφα του FBI εμπλέκεται σε δωροδοκίες και στη χώρα μας. 

Την ώρα που στην Ελλάδα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να παρουσιάσει τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες από πλευράς Novartis ως «σκευωρία».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες 2 Μαρτίου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Sandoz συμφώνησε να καταβάλλει 195 εκατομμύρια δολάρια για συμμετοχή σε καρτέλ στο χώρο του γενόσημου φαρμάκου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για πρακτικές που ακολούθησε η Sandoz και άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ και είχε αποκαλύψει με έγγραφα το Documento εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία που αποδέχεται τις κατηγορίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και του ανταγωνισμού κατά τη διεξαγόμενη έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Οι παραβατικές πράξεις των φαρμακευτικών εταιρειών φέρονται να έλαβαν χώρα την τριετία 2013 – 2015.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Sandoz θα καταβάλλει περί τα 195 εκατομμύρια δολάρια, καθώς εξαιτίας των παράνομων πρακτικών οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια. Μάλιστα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης η Sandoz δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές.

«Η προσπάθεια του FBI είναι συνεχής»

«Η σημερινή συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων θα καθορίζονται με όρους ανταγωνισμού και όχι με συμπαιγνίες» δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέας που απασχολείται στο τμήμα Ανταγωνισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Makan Delrahim.

Όπως ανέφερε, «η Sandoz συνωμοτούσε για χρόνια με άλλους κατασκευαστές φαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές σε κρίσιμα φάρμακα. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα συνεχίσει την έρευνα για τις εταιρείες αυτές και τα εμπλεκόμενα φάρμακα», σημείωσε ακόμη.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για την έρευνα από το FBI, Timothy M. Dunham σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η προσπάθεια του FBI και των συνεργατών μας ώστε να εξαλείψουμε τις ανέντιμες επιχειρηματικές πρακτικές στην φαρμακευτική βιομηχανία είναι συνεχής», ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε εταιρείες και στελέχη που τα βάζουν στην τσέπη τους. Το FBI θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε το αμερικανικό κοινό να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά». 

Πηγή: documentonews.gr

Οργή Λασκαράκη για Τσιμιτσέλη: «Είναι άκομψο όλο αυτό – Οι ζωές έχουν προχωρήσει» (video)

Οργή Λασκαράκη για Τσιμιτσέλη: «Είναι άκομψο όλο αυτό – Οι ζωές έχουν προχωρήσει» (video)

«Εννοείται πως δεν κρυβόμαστε ότι έχουμε υπάρξει ζευγάρι και ότι υπάρχει ένα παιδί», τονίζει η…

Καιρός: Βόμβα Μαρουσάκη για τις μέρες των Χριστουγέννων – «Οι καμήλες νικάνε τις αρκούδες»

Καιρός: Βόμβα Μαρουσάκη για τις μέρες των Χριστουγέννων – «Οι καμήλες νικάνε τις αρκούδες»

Ο καιρός φαίνεται να αλλάζει αισθητά όσα πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον…