Newsroom

Newsroom

Ιδιαίτερα υψηλά τα επίπεδα αδήλωτης εργασίας και παραοικονομίας

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προσδιορίζει πως το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έχει φτάσει το 30% για το σύνολο της ελληνικής…

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προσδιορίζει πως το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έχει φτάσει το 30% για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας το 2011.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) με τίτλο «Η έννοια της αδήλωτης εργασίας και τα χαρακτηριστικά της» επισημαίνεται πως η διόγκωση της αδήλωτης εργασίας σχετίζεται στενά με την παραοικονομία που πλέον αποτελεί το 25% του εγχώριου ΑΕΠ.

Οι κύριοι παράγοντες που ευνοούν την αδήλωτη εργασία τον καιρό της κρίσης είναι η παρατεταμένη ύφεση, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανέργων και μακροχρόνια ανέργων, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και ο μεγάλος αριθμός αυταπασχολουμένων και μεταναστών.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει επίσης πως το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλονται στο κράτος λόγω της αδήλωτης εργασίας αυξάνει τις απώλειες που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε εκείνες τις επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία.

Επίσης τονίζεται πως μετανάστες και μακροχρόνια άνεργοι αδυνατούν να διαπραγματευτούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.