Newsroom

Newsroom

Η τράπεζα της Αγγλίας θα χρηματοδοτήσει τη βρετανική κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση του Covid-19

Η χρηματοδότηση δε σημαίνει «κοπή» νέου χρήματος σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι αξιωματούχοι

AP 20071351043331

Την απόφασή του να επεκτείνει τη διευκόλυνση υπερανάληψης από την Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Με τη βεβαιότητα των περισσότερων ότι η καραντίνα θα παραταθεί και την επόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι χρειάζεται μια επιπλέον δύναμη «πυρός» για να στηρίξει την ταμειακή ροή του και να προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η χρηματοπιστωτική αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μια μακροπρόθεσμη διευκόλυνση υπερανάληψης στην Τράπεζα της Αγγλίας. Σήμερα η δυνατότητα αυτή ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια λίρες, αλλά σε περιόδους κρίσης οι αξιωματούχοι μπορούν να ανατλήσουν χρήματα από αυτήν.

Σε κοινή δήλωση, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να επεκτείνουν τη χρήση της διευκόλυνσης «Τρόπων και Μέσων», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη δυνατότητα.

«Ως προσωρινό μέτρο, αυτό θα παράσχει βραχυπρόθεσμη πηγή πρόσθετης ρευστότητας στην κυβέρνηση εάν χρειαστεί για την εξομάλυνση των ταμειακών ροών της και για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, μέσω της περιόδου αποδιοργάνωσης από τον Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αγορές ως την κύρια πηγή χρηματοδότησής της ενώ η «απάντησή της» στον Covid-19 θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από πρόσθετους δανεισμούς μέσω των συνήθων πράξεων διαχείρισης του χρέους.

«Οποιαδήποτε χρήση της δυνατότητας “Τρόπων και Μέσων” θα είναι προσωρινή και βραχυπρόθεσμη. Εκτός από την προσωρινή εξομάλυνση των ταμειακών ροών της κυβέρνησης, η διευκόλυνση υποστηρίζει τη λειτουργία της αγοράς ελαχιστοποιώντας τον άμεσο αντίκτυπο της αύξησης της συμπληρωματικής χρηματοδότησης στις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζεται.

Τονίζοντας ότι η δυνατότητα υπερανάληψης θα είναι βραχυπρόθεσμη και ότι οποιαδήποτε επιπλέον δανειοδότηση θα αποπληρωθεί το ταχύτερο δυνατό εντός του έτους, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι το αυξανόμενο κόστος του covid-19 δε θα ικανοποιηθεί μέσω εντολής του υπουργείου προς την Τράπεζα να εκτυπώσει χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσει τα έξοδά της.

Πηγή: Guardian 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη