Η Ρωσία συνέλαβε Ουκρανή πιλότο ελικοπτέρου

Μία Ουκρανή πιλότος ελικοπτέρου συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και κατηγορείται από τη Μόσχα ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο…

ukraine 7

Μία Ουκρανή πιλότος ελικοπτέρου συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και κατηγορείται από τη Μόσχα ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο κοντά στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ρώσοι ανακριτές ανέφεραν ότι η πιλότος Ναντέτζντα Σαβτσένκο συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ρωσικό έδαφος και «προσποιείτο ότι είναι πρόσφυγας που επιχειρεί να φύγει για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις».

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η πιλότος ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού ενεπλάκη στον θάνατο των Ιγκόρ Κορνελιούκ και Αντόν Βολοσίν, που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο σε επίθεση κοντά στο Λουχάνσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών.

«Έχοντας λάβει τις συντεταγμένες του σημείου όπου βρισκόταν μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων και άλλων πολιτών κοντά στο Λουχάνσκ, τις μεταβίβασε στους αντάρτες», εξήγησε η ρωσική επιτροπή έρευνας σε ανακοίνωση, αναφερόμενη στις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «απήγαγε» την κ. Σαβτσένκο και την ανάγκασε με τη βία να περάσει τα σύνορα και ζήτησε την «άνευ όρων απελευθέρωσή» της.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που εργάζονταν για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας VGTRK, έχασαν την ζωή τους τη 18η Ιουνίου, όταν τραυματίστηκαν από οβίδα διασποράς κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός κοντά στο Λουχάνσκ.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε αμέσως ότι βρέθηκαν σκοπίμως στο στόχαστρο και ανακοίνωσε ότι αρχίζει σχετική έρευνα.

Η Σαβτσένκο φέρεται να τέθηκε υπό κράτηση από τους αυτονομιστές μετά την επίθεση στο σημείο ελέγχου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στη Ρωσία χωρίς να είναι σαφές πώς οδηγήθηκε εκεί.

Η παρουσία στη Ρωσία της πιλότου «συνιστά μια νέα απόδειξη ότι οι τρομοκράτες καταρτίζουν και εφαρμόζουν τα εγκληματικά τους σχέδια σε στενή συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας» υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβελ Κλίμκιν, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι συνέλαβαν την Ουκρανή.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ναντέτζντα Σαβτσένκο είναι 33 ετών και έχει υπηρετήσει στο Ιράκ.

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…