Η πρωτοπορία της ΑΕΚ στο αντιρατσιστικό κίνημα και ο Σαμουήλ

Ο Αφρικανός Σαμουήλ και η πρωτιά της ΑΕΚ στο αντιρατσιστικό κίνημα τις δεκαετίες 60΄-70΄

NewsRoom 13/09/2020 | 20:17

Την ώρα που που σε μερίδα της κοινωνίας ενεργοποιούνται ρατσιστικά αντανακλαστικά και μισάνθρωποι ζητούν απελάσεις για τους πρόσφυγες, μια άγνωστη ιστορία από την ΑΕΚ της δεκαετία του '70, η ιστορία του Σαμουήλ έρχεται ως απάντηση στον εκφασισμο τους.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ. Τελη δεκαετιών 60'-70', γεννιέται το αντιρατσιστικό κίνημα παγκοσμίως. Το παιδάκι της φωτογραφίας ονομάζεται Σαμουήλ. Ηταν το ψυχοπαιδι των γονιών μου αφού τότε η μάνα μου έχανε στη γέννα παιδιά, έχασε 12 μέχρι να κάνει εμένα και τον αδερφό μου. Ο μικρασιάτης πατέρας μου ήταν στενός φίλος του Λουκά Μπάρλου και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων ΑΕΚ Χαλανδρίου. Ενος πολύ μεγάλου Συνδέσμου για την εποχή.

Του λέει σε έναν χορό του Συνδέσμου ο Μπάρλος ότι πρέπει να συμμετάσχει η ΑΕΚ στο αντιρατσιστικό κίνημα με κάποιον τρόπο. Του λέει ο πατέρας μου,πάρε τον Σαμουήλ,να τον ντύσουμε με "στολή" της ΑΕΚ και να μπει στο γήπεδο με τον Παπαϊωάννου στην είσοδο των ομάδων, όπως κι έγινε (ψάχνω τη φωτό αν τη βρει κάποιος).Κι έτσι η ΑΕΚΑΡΑ πρώτη κάνει το διάφορα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο Σαμουήλ αποθεώθηκε στο γήπεδο. Ο Σαμουήλ είναι στην Αφρική και είναι ορθοδοξος παπάς. Ελπιζω να τον βρω και να τον καλέσω στα εγκαίνια της Αγιά Σοφιάς να τον κρατάει ο Παπαϊωάννου από το χέρι ξανά. Εδω η φωτογραφία είναι στο πεζοδρόμιο μου έξω από το χασάπικο του πατέρα μου την ώρα που θα φεύγανε για Νέα Φιλαδέλφεια. Πίσω του ο θείος μου ο Γιώργος.