Newsroom

Newsroom

Η NSA συλλέγει εκατομμύρια λίστες επαφών παγκοσμίως

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσιεύει την Τρίτη η Washington Post, η αμερικανική Υπηρεσία…

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσιεύει την Τρίτη η Washington Post, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας συλλέγει εκατοντάδες εκατομμύρια λίστες επαφών στο διαδίκτυο από προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπηρεσίες άμεσης συνομιλίας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν στην αμερικανική εφημερίδα και ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα συλλογής «απορροφά» και αποθηκεύει λίστες επαφών και διαδικτυακών «φίλων» από όλο τον πλανήτη.

Με το εργαλείο SCISSORS («Ψαλίδι»), παράλληλα, η υπηρεσία διευκολύνεται να απορρίπτει τον άχρηστο όγκο πληροφοριών και να κρατά μονάχα ότι εμφανίζεται χρήσιμο.

Έτσι, αντί να στοχεύει αποκλειστικά σε χρήστες – υπόπτους ως στόχους, η NSA συλλέγει τα δεδομένα και στη συνέχεια χαρτογραφεί σχέσεις και επαφές μεταξύ των πραγματικά ύποπτων για τις μυστικές υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικά, σε μία μόνον ημέρα του 2012, το υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη εργασία παρακλάδι της NSA συνέλεξε 444.743 λίστες διευθύνσεων από τη Yahoo, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το Facebook, 33.697 από το Gmail και 22.881 από άλλους παρόχους.

Ο συγκεκριμένος ρυθμός συλλογής αντιστοιχεί περίπου σε συλλογή δεδομένων 250 εκατομμυρίων χρηστών το χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος επιβλέπει τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι στόχους της υπηρεσίας αποτελούν ύποπτοι για τρομοκρατία, εμπόριο λευκής σαρκός και ναρκωτικών «και όχι ο μέσος Αμερικανός», ενώ πρόσθεσε ότι οι όροι με τους οποίους γίνεται η συλλογή των συγκεκριμένων δεδομένων εγκρίνονται από το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι λίστες επαφών για τις μυστικές υπηρεσίες, σε σχέση με το αρχείο τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς περιέχουν πολλές φορές επιπλέον στοιχεία για τα εμπλεκόμενα σε επαφή πρόσωπα.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως