Newsroom

Newsroom

Η Μέρκελ αποχαιρέτησε τον Σόιμπλε: «Πολιτικός μου δάσκαλος και πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους»

Μαζί είχαν παίξει κομβικό ρόλο στα γεγονότα του 2015 και την τότε κόντρα Ελλάδας - Ε.Ε.

merkel 1

Στα 81 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με πλήθος του πολιτικού κόσμου ανά την Ευρώπη να τον αποχαιρετά με τον τρόπο του.

Μέσα σε αυτούς και η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε ο πολιτικός της πατέρας και παράλληλα πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία και την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε:

«Θρηνώ την απώλεια ενός πολιτικού που διαμόρφωσε τη χώρα μας με πολλούς τρόπους.

Ο Σόιμπλε ήταν ένας από τους ”αρχιτέκτονες” της γερμανικής επανένωσης, ήταν πρωτοπόρος της γαλλογερμανικής φιλίας και ένας παθιασμένος Ευρωπαίος. Ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος, η άγκυρα του Υπουργικού μου Συμβουλίου. Οι συνομιλίες που είχαμε πάντα με ενέπνεαν πνευματικά.

Θαύμαζα την πειθαρχία του και ως προς τον εαυτό του, την οποία έδειξε όταν καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο ύστερα από απόπειρα δολοφονίας. Αποτέλεσε πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους».

Η πρώτη αντίδραση Βαρουφάκη για τον θάνατο Σόιμπλε: «Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά»

Τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μάλλον καταστροφικό έργο, σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν μάλιστα από τους πρώτους Ελληνες πολιτικούς (ίσως ο πρώτος) που πόσταρε στα social media για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όσο κράτησε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας (πρώτο εξάμηνο του 2015), οι συγκρούσεις του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του ήταν πολύ συχνές και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τις έχει καταγράψει στο βιβλίο του “Αήττητοι Ηττημένοι”.

Αναλυτικά ο Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν η προσωποποίηση της πολιτικής στήριξης (με μέσα βίαιης λιτότητας και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών) μιας νομισματικής ένωσης στην οποία ο ίδιος δεν πίστευε.

Προσωποποιούσε δηλαδή την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ και τις (αναπόφευκτα αποτυχημένες) πολιτικές αντιμετώπισής της που οδήγησαν, από τη μία μεριά, στην φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στην σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…