Newsroom

Newsroom

Η Μάνδρα στις φλόγες – Καίγονται σπίτια και χάνονται περιουσίες – Έκκληση για εκκένωση

Παραδόθηκε στις «πύρινες γλώσσες» η Νέα Ζωή Μάνδρας - Έκκληση για εκκένωση - Δείτε video

5933768

Ανεξέλεγκτη μένεται η φωτιά στη Μάνδρα, ενώ την έχουν ξεκινήσει να καίγονται και τα πρώτα σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής.

Μήνυμα του «112» έφτασε στους κατοίκους του οικισμού Νέα Ζωή της Μάνδρας με εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής και του Νέου Πόντου Ελευσίνας που παραμένουν στις οικίες τους, ενώ έχει δοθεί «112» απομάκρυνσης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους. Γίνεται ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο, ώστε να τούς πείσουν να απομακρυνθούν.

Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

5933804
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

5933738

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Δαφνί

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο σε χαμηλή βλάστηση στο Δαφνί στην περιοχή του Χαϊδαρίου.

Συγκεκριμένα η φωτιά καίει πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της γέφυρας του προαστιακού.

Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Πώς είναι συνολικά η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα

Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα αυτήν τη στιγμή ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

Δερβενοχώρια: Σύμφωνα με την πυροσβεστική το πλέον ενεργό μέτωπο αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους απο το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίας Σωτήρας και Πουρνάρια προς τη Μάνδρα. Κατόπιν, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα.

Μάνδρα, Νέα Ζωή: Καίγονται σπίτια.

Δαφνί: Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές. Για το δεύτερο μέτωπο επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Λουτράκι: Στην θέση Αγιος Χαράλαμπος, oι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και υπαρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

Σαρωνίδα: Μικρή αναζωπυρωση στην περιοχή. Κατασβέσηκε άμεσα από τις Αρχές.

Μεσσηνία: Συναγερμός για φωτιά στη Χρυσοκελλαριά για δυο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στο δήμο Πύλου Νέστορος.

Ηλεία: Δύο πύρινα μέτωπα. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη καθώς και τράκτορες της Καλαμάτας και ένα S-64.

Μυτιλήνη: Πυρκαγιά στο δρόμο από Πέτρα προς Λαφιώνα. Η περιοχή είναι πυκνόφυτη με ελιές σκίνους και πεύκα. Στο σημείο πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι.

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…