Newsroom

Newsroom

Η μαγική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία

Μία ακόμη πανηγυρική ανάρτηση για την πορεία της οικονομίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εβδομαδιαίο μήνυμά του στα social media.

5391915 1 1295x864 1

Ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά στον εβδομαδαίο απολογισμό, για την κυβερνητική πολιτική , έδωσε ένα ακόμα πανυγηρικό σόου, καθώς αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην τέταρτη κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα που ήρθε από τον οίκο Fitch.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, επιχειρώντας να συντηρήσει το δήθεν success story της κυβέρνησης.

«Επιτρέψτε μου να σας πω μερικές θετικές ειδήσεις για την οικονομία, που αξίζουν πιστεύω να διαβαστούν. Και θα ξεκινήσω με την ανεργία, η οποία υποχώρησε κάτω από το 10% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009! Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκουν δουλειά. Και πιστεύω πως αυτό το αποτέλεσμα δικαιώνει την πολιτική μας με τα νέα αναβαθμισμένα προγράμματα απασχόλησης, την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας στην αγορά εργασίας. Τους επόμενους μήνες, είμαι βέβαιος, η ανεργία θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) και της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Οκτώβριο προκύπτει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνεργοι είναι η διαφορά , επιβεβαιώνοντας ότι η μείωση της ανεργίας για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι στατιστική και όχι πραγματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 453.783 ανέργους (ποσοστό 9,7%), ενώ για τον ίδιο μήνα η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) κατέγραψε 900.297 ανέργους και ποσοστό ανεργίας 18,8%. Έτσι η διαφορά που προκύπτει στην καταμέτρηση φτάνει τους 446.514 ανέργους, έχουμε, δηλαδή, διπλάσιους καταγεγραμμένους (και εγγεγραμμένους στη λίστα) ανέργους και ποσοστό που εκτοξεύεται κοντά στο 19%.

Ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά και την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2024. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2% το 2024 και 2,4% το 2025 και υψηλότερα πλεονάσματα από 1,1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2,1% το 2024, κάτι που θα συμβάλει στην ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους στο 152% το 2024, όπως προβλέπει και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024».

Ωστόσο, αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός, είναι ότι ο ΟΟΣΑ έριξε στο 2% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2024. Συγκεκριμένα, προβλέπει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στο 2% το 2023 από 2,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, και αύξηση κατά 2,4% το 2025.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στη χώρας μας, ποντάροντας για άλλη μία φορά σε επικοινωνιακά μέτρα του τύπου, πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμών» ανεβάζοντας βίντεο σαν σκεϊτας για να πείσει τους νέους  για το «youth pass»

Διαβάστε επίσηςΟ τiktoker-Influencer Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε και σκεϊτάς…

 

Η κρυφή απειλή του

Ο  πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ανάρτηση του, περνώντας και το μήνυμα της απειλής δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ανθεκτικότητας του κράτους.

 

“Η μόνη δυνατή επιλογή που έχουμε σήμερα -ατομικά και συλλογικά- είναι η έγκαιρη προσαρμογή στη νέα απαιτητική πραγματικότητα. Οι οικονομικοί κραδασμοί, η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, οι μεταναστευτικές μετακινήσεις και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις -όπως γράφει και στο καινούργιο του βιβλίο ο Βρετανός ιστορικός Niall Ferguson «Καταστροφές – Μαθήματα ιστορίας για τη Δύση» – γίνονται πλέον κρίκοι μιας αλυσίδας που τυλίγει απειλητικά την ευημερία και τη συνοχή των κοινωνιών, γεννώντας την αβεβαιότητα και την αμφιβολία. Ταυτόχρονα, δοκιμάζουν τις αντοχές του κράτους να προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες του. Αλλά και τις δυνατότητες κάθε τόπου να ζήσει και να αναπτυχθεί, όπως αρχικά έχει ο ίδιος επιλέξει… ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…