ΑΜ

Αργυρώ Μποζώνη

Η Μαφάλντα, μια αληθινή επαναστάτρια που έμεινε «ορφανή» στα 58 της χρόνια

Η Μαφάλντα μας χάρισε μια αληθινή επαναστάτρια μέσα στην καθημερινότητα, με μια ηθική που θα μπορούσε να είναι το ζητούμενο των πολιτικών αλλά και το ζητούμενο για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο

AP 393383805810

Η Μαφάλντα και η παρέα της, η Σουσανίτα, ο Φελίπε και ο Μανολίτο έμειναν ορφανοί. Ο πατέρας και δημιουργός τους Quino, ένας από τους μεγαλύτερους  κομίστες της Αργεντινής πέθανε στα 88 του χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, αφήνοντας την παρεΐτσα της ατίθασης μικρής επαναστάτριας στην ιστορία.

Όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80 συνάντησαν τη Μαφάλντα με άλλο τρόπο από αυτόν που τη συνάντησαν οι σύγχρονοί της. Αν η Μαφάλντα ήταν πρόσωπο υπαρκτό θα ήταν 58 χρονών. Γεννημένη στη δεκαετία του ’60 η Μαφάλντα έζησε όλα τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, τον Ψυχρό Πόλεμο και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τον Μάη του ’68 και τους χίπις, τις ειδήσεις για τη Μπιάφρα και την πείνα του πλανήτη. Η Μαφάλντα έζησε εκτός διαδικτύου περισσότερα από τα 30 χρόνια της ζωής της ακούγοντας τις ειδήσεις στο ραδιόφωνο και δίνοντας μάχη για να μη φάει τη σούπα που σιχαινόταν και έφτιαχνε συχνά η μητέρα της.

Η παιδική της αφέλεια, τα «ενήλικα» σχόλια για τη ζωή των μεγάλων, η περιέργεια και η ατρόμητη αντιμετώπιση της ζωής, η άφοβη ματιά της απέναντι στην καταπίεση την έκαναν ηρωίδα των μεγάλων. Ο κόσμος των μεγάλων συμφερόντων, οι συμβιβασμοί την εξόργιζαν. Η Μαφάλντα ονειρευόταν έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς στερεότυπα, έναν κόσμο λίγο αυθάδη στην εξουσία, ένα παιδί με καθαρό βλέμμα που μπορούσε να κρίνει το παρόν, να μην αισιοδοξεί αφελώς για το μέλλον και να μελαγχολεί για έναν κόσμο που πολύ δύσκολα, από τότε, θα μπορούσε να αλλάξει.

Η Μαφάλντα μας χάρισε μια αληθινή επαναστάτρια μέσα στην καθημερινότητα, με μια ηθική που θα μπορούσε να είναι το ζητούμενο των πολιτικών αλλά και το ζητούμενο για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Μαφάλντα είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

Όμως ο κόσμος δεν άλλαξε Μαφάλντα.

Πηγή: elculture.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη