NewsRoom
06/04/2015, 09:03

Η Κύπρος, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και ο “Δούρειος Ιππος”: Εφτασε η ώρα να μάθουμε όλη την αλήθεια

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

cover
NewsRoom 06/04/2015 | 09:03

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πιστεύω ότι η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που βιώνει ο λαός της Κύπρου οφείλεται στη σύμπραξη των πολιτικών με τους τραπεζίτες και μερικούς επιχειρηματίες με στόχο το προσωπικό κέρδος. «Δούρειος Ίππος» ήταν αυτό το ανοσιούργημα που λεγόταν Λαϊκή Τράπεζα και η οποία έχει… εξατμιστεί, όπως στεγνά μας είπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Αυτή η συνεργασία, η διαφθορά, το πρόβλημα της Λαϊκής και η φοροδιαφυγή ήταν οι βασικές αιτίες για την κατάρρευση της οικονομίας και τη φτώχεια που κυριαρχεί σιγά-σιγά την πλειοψηφία του λαού.

Έχω εκφράσει τη θέση αυτή επανειλημμένα, και αφού έχω μελετήσει και αναλύσει την κατάσταση, και όχι επειδή είναι η μόδα της εποχής. Εγώ αρνούμαι να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και πρέπει, όσοι απομείναμε και επιμένουμε στην κριτική, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, διότι οσμίζομαι ότι αυτός ο «πόλεμος» θα πάρει και θα σηκώσει το σύμπαν, αν ανοίξουν στόματα: Οι πολιτικοί, λοιπόν, οι τραπεζίτες και μερικοί επιχειρηματίες, που δυστυχώς ορίζουν ακόμα τις τύχες του νησιού, πρέπει να πληρώσουν για το οικονομικό έγκλημα. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Ιωνάς έχουν υποσχεθεί πως οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε φως βλέπουμε ούτε όρεξη και διάθεση για να ερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση της κατάρρευσης της οικονομίας.

Έχω διαβάσει στις εφημερίδες και στις ανακοινώσεις των κομμάτων να γίνεται λόγος για την ανάμειξη του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου στην υπόθεση του κλεισίματος της Λαϊκής. Έχω διαβάσει να τον κατηγορούν ότι πήρε δισεκατομμύρια και έφυγε (ελπίζω να μην τρέχει και μένα στα δικαστήρια, όπως τον καλό συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη, στον οποίο συμπαραστέκομαι απόλυτα). Έχω μελετήσει την υπόθεση της Focus, η οποία κατηγορείται ότι εξαγόρασε πολιτικούς. Είναι μία υπόθεση εξοργιστική, που μολύνει το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι δεν είχε σχέση με τον ιδιοκτήτη της Μ. Ζολώτα και ότι αυτός ήταν συνεργάτης του πολιτικού κατεστημένου της Κύπρου πολύ πριν από την εξαγορά της Τράπεζας από τη Marfin. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε φίλος του κ. Βγενόπουλου, όταν αυτός αγόρασε τη Λαϊκή. Όμως το μείζον πρόβλημα είναι άλλο. Η Λαϊκή κατέρρευσε και μαζί κατέστρεψε και την κυπριακή οικονομία. Το άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι η Focus εξαγόραζε κόμματα και πολιτικούς. Τους πλήρωνε για να τη διευκολύνουν. Αλλά, όποιος παίρνει χρήματα με τον τρόπο αυτό είναι την ίδια στιγμή εκβιαζόμενος. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι δημοσιογράφος είτε είναι οτιδήποτε. Διότι όταν ένας επιχειρηματίας πληρώνει για να πάρει συμβόλαια και να κάνει τη δουλειά του, και την ίδια στιγμή έχει αλυσοδέσει τον πολιτικό, τον δημοσιογράφο και τον οποιονδήποτε πήρε την επιταγή του, τότε να μου επιτρέψετε να δηλώσω ότι η διαφθορά εξελίχθηκε σε επιστήμη.

Συχνά ο κ. Βγενόπουλος αφήνει υπονοούμενα γενικά για το σύστημα στην Κύπρο. Αυτά τα υπονοούμενα ως απειλές τα εκλαμβάνω. Διότι εάν πραγματικά έχει στοιχεία, γιατί δεν τα δίνει στον εισαγγελέα; ‘Η, αν δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, ας τα δημοσιοποιήσει. Εγώ του προσφέρω τον χώρο της στήλης μου, το ίδιο θα κάνουμε όλοι οι δημοσιογράφοι – φαντάζομαι έχει και δικό του γραφείο τύπου, το οποίο θα μπορούσε να εκδώσει ανακοινωθέν τύπου και να δώσει ονόματα και διευθύνσεις. Βαρεθήκαμε την ανωνυμία, που στην ουσία δειλία είναι. Μιλήστε κ. Βγενόπουλε. Αλλά ταυτόχρονα πηγαίνετε στην Κύπρο να καταθέσετε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ερευνήσει πλήρως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Σίγουρα», πρόσθεσε, «μεταξύ αυτών που θα κληθούν είναι και ο κ. Βγενόπουλος, αφού ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο πού οδηγήθηκε η πρώην Λαϊκή Τράπεζα».

Γιατί να περιμένετε να σας καλέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Βγενόπουλε; Πάρτε ένα από τα αεροπλάνα σας και πηγαίνετε στο νησί. Πέστε τα όλα, αν πραγματικά νομίζετε ότι είστε αθώος και δεν προκαλέσατε εσείς την κατάρρευση της οικονομίας. Και δημοσιοποιήστε τον κατάλογο των πολιτικών (και όχι μόνο) που έπαιρναν μίζες από επιχειρηματίες. Δεν έχω λόγο να μη σας πιστέψω. Για να το λέτε, ξέρετε καλύτερα από τον καθένα. Αλλά δώστε αποδείξεις, ονόματα και… διευθύνσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: «Το γεγονός ότι αποχώρησε το Μπαρμπαρός είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ζήτησε επίσης να μην ανανεωθεί η Navtex και να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Νορβηγού Άιντα, απάντησε: «Όχι, δεν γνωρίζω γιατί επιστρέφει». Ο Πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι τον «σύρουν» σε ένα διάλογο στον οποίο δεν πιστεύει. Για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ρεζιλευτεί, και δεν θα τον απαξιώσουν στα μάτια του λαού, πρέπει να έχει υψηλές απαιτήσεις. Όπως, ας πούμε, την αποχώρηση μέρους του κατοχικού στρατού, ως πραγματικό μέτρο εμπιστοσύνης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μερικοί Κύπριοι βουλευτές απέδειξαν ότι είναι και ανιστόρητοι. Τους Αρμένιους δεν τους υποστηρίζουμε επειδή ο εχθρός -για την κατοχική δύναμη Τουρκία ομιλώ – είναι κοινός. Τους υποστηρίζουμε επειδή είναι θύματα γενοκτονίας. Ήταν υποχρέωση της κυπριακής Βουλής να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα της Τουρκίας, διότι – εκτός των άλλων – έχει αποφασίσει η Ιστορία. Αυτοί οι λίγοι Κύπριοι βουλευτές που εναντιώθηκαν δεν είναι μόνο ανιστόρητοι…

Πηγή: mignatiou.com