Η κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων

Τι περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων

Παναγιώτα Μπίτσικα 30/10/2019 | 18:38

Δικλίδες ασφαλείας ώστε να θωρακισθεί συνταγματικά η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος.

Εντάσσεται πρόβλεψη για προϋποθέσεις διευκόλυνσης των εκτός επικρατείας εκλογέων ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, ενώ καθιερώνονται εκλογικές περιφέρειες αποδήμου ελληνισμού.

Στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 περιλαμβάνονται ως προϋποθέσεις η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Επίσης, ορίζεται ότι :

-ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς.

-μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (30.10.2019) στην εν εξελίξει συζήτηση της Επιτροπής για την Συνταγματική Ανανθεώρηση στη Βουλή, όλα τα κόμματα ανέπτυξαν το σκεπτικό των προτάσεών τους για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Παράλληλα, έθεσαν τις ενστάσεις τους (αλλά και θετικές κρίσεις) επί της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 54, όπως αυτό διατυπώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν θέσει, ήδη από την Διακομματική Επιτροπή σχετικά με την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων, την εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης ώστε η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα διαμορφωθεί στη συνέχεια να είναι συνταγματικά θωρακισμένη.

Η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Άρθρο 54 αφορά την προσθήκη νέας παραγράφου 4 ως εξής:

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Πηγή: documentonews.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.