Newsroom

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώνει τους αγρότες με 125 εκατ. ευρώ, αλλά όχι για τα ροδάκινα

Την αποζημίωση με 125 εκατ. ευρώ των ευρωπαίων αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή…

rodakina 2

Την αποζημίωση με 125 εκατ. ευρώ των ευρωπαίων αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στη λίστα των οπωρολαχανικών που αφορά η απόφαση δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ροδάκινα, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης για το αντίθετο. 

Τα 125 εκατ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέτρο της Κομισιόν θα πάνε για την απόσυρση προϊόντων όπως τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία αντίδραση της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή.

Τα μέτρα αφορούν όλους τους αγρότες είτε είναι μέλη γεωργικών συνεταιρισμών είτε είναι ιδιώτες. «Λαμβάνοντας υπόψην την κατάσταση στην αγορά μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ ενεργοποιώ έκτακτα μέτρα που θα μειώσουν την ποσότητα των διαθέσιμων προϊόντων για έναν αριθμό φρούτων και λαχανικών» ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής Ντατσιάν Τσιόλος .

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι συνέπειες απο το ρωσικό εμπάργκο θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με τα μέτρα για τους παραγωγούς ροδάκινων. Σύμφωνα με το υπουργείο από τις σημερινές ανακοινώσεις για φρούτα και λαχανικά που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο δεν επηρεάζονται τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ορισμένα ευπαθή φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει τα εξής:

“Τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα”.

 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…