Η κατρακύλα της κυβέρνησης και της ΕΣΗΕΑ

Την προβληματική εικόνα των ΜΜΕ στην Ελλάδα ουσιαστικά αποσιώπησε με προκλητικά εξοργιστικό τρόπο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

michael dziedzic 0W4XLGITrHg unsplash

Ελάχιστοι εξέλαβαν ως έκπληξη τη χείριστη κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημοσιεύουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα προμηνύματα ήταν αρκετά και προφανή τόσο από διεθνείς και ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές οργανώσεις όσο και από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου εντός 2021 έσπρωξε την Ελλάδα πολλά σκαλοπάτια, όπως συνέβαλαν στην πρωτοφανή κατρακύλα και η αδιαφανής διαχείριση χρηματοδότησης των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας με τη διαβόητη λίστα Πέτσα, η στοχοποίηση Μέσων και δημοσιογράφων με δικαστικές διώξεις (π.χ. Βαξεβάνης στο σκάνδαλο Novartis) αλλά και με συμβόλαια θανάτου που οδηγούνται σε δίκη τον Ιούνιο, η παρακολούθηση από μυστικές και άλλες σκοτεινές υπηρεσίες, αλλά και η άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, η φίμωση δημοσιογράφων, η αήθης αντιμετώπιση συναδέλφων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή η «εξαφάνιση» και το κλείσιμο μικροφώνων σε συνεντεύξεις Τύπου. Όλα αυτά μαζί με άλλα επεισόδια ενός σίριαλ καταλήγουν στον μαγικό αριθμό 108.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρή δήλωση RSF: «Σκόπιμη η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου» – «Ανατριχιαστικό» το αποτέλεσμα της δίωξης Βαξεβάνη

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην κλίμακα προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, από την όχι κολακευτική 70ή θέση το 2021 έφτασε σχεδόν στον πάτο, στο χειρότερο σημείο και από την 99η θέση του 2014. Βρίσκεται τελευταία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πιο κάτω και από το «μαύρο πρόβατο» σε θέματα δικαιωμάτων, την Ουγγαρία του Ορμπάν. Είναι η τελευταία χώρα των Βαλκανίων και δεν περιποιεί τιμή σε δυτικό κράτος. Αποτελεί έργο μιας κυβέρνησης που έχει εργαλειοποιήσει τα ΜΜΕ και την επικοινωνία, που αποφεύγει τη λογοδοσία, που δεν απαντά σε οποιαδήποτε κριτική με το επιχείρημα ότι έχει το πράσινο φως από την κάλπη και ότι ο λαός ψήφισε το πρόγραμμά της.

Την προβληματική εικόνα των ΜΜΕ στην Ελλάδα ουσιαστικά αποσιώπησε με προκλητικά εξοργιστικό τρόπο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Σε μια ανακοίνωση καταγραφής περιστατικών, κατέληξε με ένα ευχολόγιο: «Στην Ελλάδα, επιβάλλεται επαγρύπνηση και μέτρα θωράκισης της ελευθερίας του Τύπου μετά και την ετήσια έκθεση του δείκτη ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη». Ουδεμία αναφορά στον μαγικό αριθμό 108.

Αποτελεί κοινοτοπία ότι οι συνθήκες εργασίας και το ίδιο το δημοσιογραφικό έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όταν έχει γίνει καθεστώς η δημοσίευση non papers ως «ενημέρωση», όταν η μεταφορά κυβερνητικών ή επιχειρηματικών ή καλλιτεχνικών ειδήσεων αποτελεί κανονικότητα, όταν η διασταύρωση αγνοείται και τα fake news πλημμυρίζουν τα πάντα, όταν η «γαλέρα» των newsrooms επιβάλλει παραγωγή ανεξαρτήτως περιεχομένου, όταν έχει απλωθεί παντού η ομοιομορφία, η ανεξάρτητη και η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκονται υπό διωγμό. Άμοιρο ευθυνών δεν είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο στρεβλό μιντιακό τοπίο που καθορίζει και όρους εργασίας και περιεχόμενο, απορρίπτοντας ή επιβάλλοντας ειδήσεις κατά το δοκούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταρρέει στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου η Ελλάδα

Αποτελεί πρόκληση για τους δημοσιογράφους –και την ΕΣΗΕΑ– η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών εργασίας και η διεκδίκηση –πλέον– περισσότερης ελευθερίας. Η αλληλεγγύη απουσιάζει· δεν δίνεται καμία «απάντηση», π.χ. με αποχή από συνεντεύξεις Τύπου, από όσα δημόσια πρόσωπα κάνουν μπούλινγκ σε συνάδελφο. Μένουν αναπάντητα πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας και φίμωσης στο ίδιο το δημοσιογραφικό έργο και γι’ αυτό επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας. Η ελευθερία του Τύπου αφορά όλους μας και πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με κάθε τρόπο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη