Newsroom

Newsroom

Η χαριστική βολή προς τους οφειλέτες

Σφίγγει η τρόικα τον κόμπο με την απειλή περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη…

ypoik

Σφίγγει η τρόικα τον κόμπο με την απειλή περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη νέα δανεική σύμβαση με σκοπό να αποσυρθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και την εκπρόθεσμη καταβολή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία .

Η τρόικα πιέζει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών και απορρίπτει τη λογική της τμηματικής ρύθμισης οφειλών ή της περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων καθώς αποτελούν μέτρα μη επαναλαμβανόμενης απόδοσης.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να μειώσει τον αριθμό των δόσεων σε 48 από 60 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ζητά από την τρόικα να επιτρέψει μια τελευταία σαρωτική ρύθμιση που θα διευκολύνει την είσπραξη χρεών που λιμνάζουν στις εφορίες.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περάσει τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τις ασφαλιστικές εισφορές στο νέο μνημόνιο ως μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, κάτι που όμως δεν γίνεται αποδεκτό από την τρόικα.

Να σημειωθεί ότι η απόσυρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων ουσιαστικά θα αποτελειώσει 900.000 φορολογουμένους που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 44 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και 250.000 επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.