Η Γερμανία διαλύει επίλεκτη ομάδα Ειδικών Δυνάμεων λόγω ακροδεξιών εξτρεμιστικών στοιχείων

Ναζιστικοί χαιρετισμοί, κρυφά οπλοστάσια και... «τοξική κουλτούρα ιεραρχίας» στην καρδιά του γερμανικού στρατού

Αντώνης Ρηγόπουλος 03/07/2020 | 12:11

Στη διάλυση μιας από τις πιο επίλεκτες ομάδες κομάντο προχώρησε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, ύστερα από σχετική επίσημη αναφορά που υπήρξε νωρίτερα φέτος ότι στις τάξεις της έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία.

Πρόκειται μονάδα της KSK, η οποία θεωρούνταν μέχρι τώρα μια από τις πιο ικανές στρατιωτικές επιχειρησιακές ομάδες μέχρι σήμερα με αποστολή τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και την διάσωση ομήρων. Η KSK αποτελείται συνολικά από περίπου 1.300 στρατιώτες.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο NPR, τον Ιανουάριο, μια έκθεση της Γερμανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκάλυψε ότι περίπου 500 στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονταν υπό έρευνα για συμμετοχή σε ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες. Στην έκθεση σημειώνεται ότι 20 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων KSK.

Όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, η KSK είχε δημιουργήσει ένα «τείχος μυστηρίου» γύρω της. Μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung τόνισε ότι η μονάδα είχε αναπτύξει μια «τοξική κουλτούρα ιεραρχίας» που δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει στην παρούσα της μορφή.

Περίπου 70 στρατιώτες της μονάδας της KSK που διαλύεται, πρόκειται να μεταταγούν σε κάποια από τις άλλες τρεις μονάδες που ανήκουν στην ΚSK, τόνισε η υπουργός. «Δίνουμε χρόνο στην KSK να πατήσει το "reset"», εξηγεί στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η KSK είναι απαραίτητη για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη Deutshe Welle οι αναφορές για εξτρεμιστικά στοιχεία στον γερμανικό στρατό ξεκίνησαν το 2017, όταν μέλη της KSK έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό και έπαιξαν ακροδεξιά τραγούδια σε πάρτι όπου είχαν παρευρεθεί.

Τον περασμένο Μάιο, ερευνητές εντόπισαν ναζιστικά αναμνηστικά αντικείμενα, όπλα και εκρηκτικά σε κατοικία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της KSK. 

Η Κραμπ Καρενμπάουερ αποκάλυψε επίσης ότι σε άλλη περίπτωση, οι αρχές ανίχνευσαν την εξαφάνιση 48.000 σφαιρών και περισσότερων από 62 κιλών εκρηκτικών από το οπλοστάσιο της επίλεκτης μονάδας.