"Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα"

Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού για την οικονομία, τα μέτρα, τις μειώσεις φόρων κι εισφορών, τις συντάξεις, τα εθνικά θέματα.

5b9508b31dc52482778b45d7

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως τον ενοχλεί η χρήση του όρου “παροχολογία” για τα μέτρα που εξήγγειλε, ιδιαίτερα – όπως είπε – «από αυτούς που γονάτισαν τη χώρα», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτά που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου, είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη. «Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.

«Παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Σχολιάζοντας τα χθεσινά γεγονότα έξω από το Βελλίδειο σημείωσε: «Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του» και προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία». Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

«Έχουμε καθαρή έξοδο, κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους, έναν χρόνο πριν, να δημιουργηθεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου υπάρχουν αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.

Σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για “παροχές”. Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής.

«Επειδή, όμως, τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αντίθετα, επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το “Μακεδονικό” και τον κατηγόρησε, συνεπώς, για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού». Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον “τζάμπα μάγκα” και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα Κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει Κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

«Έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε τους εταίρους πως δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις»

Ερωτηθείς, σχετικά με την περικοπή συντάξεων από 1/1/2019, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως όσα περιέγραψε στη χθεσινή του ομιλία δεν είναι περίεργα.

«Σας είπα την πλήρη αλήθεια», είπε και συνέχισε «Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δεν έχει αυστηρή επιτροπεία». Όπως όλες οι χώρες, εξήγησε, πρέπει να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό για να δουν τους στόχους που προβλέπονται, υπενθυμίζοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

«Στη δική μας περίπτωση», σημείωσε, «θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό, έχοντας μια καλύτερη εικόνα, που θα επιβεβαιώνει ότι είμαστε πάνω από τον στόχο», υπενθυμίζοντας πως αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι αυτό δε θα ήταν εφικτό. «Δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα», τόνισε.

«Θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην Κομισιόν ότι είναι (η περικοπή των συντάξεων) ένα μέτρο αντι-αναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό». «Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή του Ασφαλιστικού και τη βιωσιμότητά του», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «έχοντας κερδίσει την αξιοπιστία, ως Κυβέρνηση και ως χώρα […] έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε», προς όφελος των συνταξιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές

«Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύκτα. Τα είπε εξάλλου ο κ. Καραγκούνης το σχέδιο Πινοσέτ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Στον πυρήνα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη είναι ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και οι μεγάλες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, που απαιτούν κι άλλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες σε μικρούς και μεσαίους. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των δύο στρατηγικών σχεδίων, αυτού που σας παρουσίασα χθες και αυτού της ΝΔ. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Να υπενθυμίσω τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Αργεντινή, όπου ένας ακραίος φιλελεύθερος επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Να 

πάψει η ΝΔ να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας  πάνω σε μια εθνική τραγωδία

Ερώτηση έγινε στον πρωθυπουργό και για την τραγωδία στο Μάτι. «Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν». «Θα ήμασταν ανόητοι αν το μέλημά μας, το τραγικό εκείνο βράδυ, ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πέρα από τα ανθρώπινα λάθη με αυτό το γεγονός υπάρχουν και διαχρονικές παθογένειες που οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τέτοιο εύρος η διαδικασία της κατεδάφιση αυθαιρέτων, ενίσχυσης του ελέγχου, απλοποίησης του ελέγχου, η ενεργοποίηση του νόμου για τους φράχτες που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό».

Στόχος μέσα σε μια πενταετία η ανεργία να πέσει στο 10%

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εθνικός στόχος να ξανακερδίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό

«Ένας από τους εθνικούς στόχους του επόμενου διαστήματος είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Έχουμε καθαρό “διάδρομο” πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 και μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο. Οι μεταρρυθμίσεις και η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μια δυναμική διαδικασία, είπε και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» και σχολίασε ότι δεν είναι τυχαίο πως μόνο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε αυτές. «Η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, βεβαίως πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά». 

Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει κανονικά στο ελληνικό κοινοβούλιο

«Η συμφωνία Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά και Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Μετά έχουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση και μετά τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τον Φλεβάρη θα αποφασίσω με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία. Μη βιάζεστε όμως», είπε ο πρωθυπουργός 

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

Συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά

«Ναι ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα δυστυχώς κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει μια στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: το ένα που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. «Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα».

«Βλέπουμε μια ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική των κομμάτων της Χριστιανοδημοκατίας που ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς τη δική τους ατζέντα», παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας. Προσέθεσε ότι όπου αυτό έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν κι άλλο τα κόμματα αυτά.

«Θεωρώ λάθος αν η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβε»”, είπε. «Θέλω να επισημάνω ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.


Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…