Newsroom

Newsroom

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα γονίδια μας

Εκατοντάδες γονίδια στο ανθρώπινο σώμα επηρεάζονται αρνητικά εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει…

Εκατοντάδες γονίδια στο ανθρώπινο σώμα επηρεάζονται αρνητικά εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στη δράση γονιδίων που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την απόκριση του οργανισμού στο στρες.Ειδικοί του Κέντρου για την Ερευνα του Υπνου του Πανεπιστημίου Σάρεϊ μελέτησαν επί 12 μέρες 26 υγιείς εθελοντές (14 άνδρες και 12 γυναίκες) ηλικίας 23-31 ετών. Όλοι οι εθελοντές επισκέφθηκαν το Κέντρο σε δύο διαφορετικές περιστάσεις. Την πρώτη φορά πέρασαν 10 ώρες κάθε νύχτα στο κρεβάτι επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη φορά τους επετράπη να κοιμηθούν τη νύχτα μόνο επί έξι ώρες και πάλι επί μια εβδομάδα.

Αναλύοντας δείγματα αίματος που έλαβαν από τους εθελοντές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λιγότερες από έξι ώρες ύπνου επιδρούν αρνητικά στη δραστηριότητα περίπου 700 γονιδίων. Βρήκαν 444 γονίδια των οποίων η δράση είχε κατασταλεί από την έλλειψη ύπνου ενώ 267 παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα γονίδια των εθελοντών που κοιμούνταν περισσότερο.

Οι μεταβολές στη λειτουργία των γονιδίων που ελέγχουν τον μεταβολισμό είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση παθήσεων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία ή να αυξήσουν τη «δριμύτητά» τους σε περίπτωση που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Παράλληλα η διατάραξη της λειτουργίας άλλων γονιδίων όπως αυτών που κυβερνούν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην καρδιακή λειτουργία. Αλλά γονίδια που φαίνεται ότι επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και την απόκριση του οργανισμού στο στρες.