Newsroom

Newsroom

"Η Ελλάδα ως έθνος παράγει αυτοκτονίες"

Τραγική πρωτιά σ’ όλο τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα στην αύξηση αυτοκτονιών. Τετραπλάσια είναι τα ποσοστά των ελλήνων που αυτοκτονούν…

Τραγική πρωτιά σ’ όλο τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα στην αύξηση αυτοκτονιών. Τετραπλάσια είναι τα ποσοστά των ελλήνων που αυτοκτονούν καθώς από 17% αύξηση κατά τη διάρκεια της διετίας 2007-2009, στους πρώτους μήνες του 2011 αγγίξαμε το 40% αύξηση. Η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία παίζουν καταλυτικό ρόλο στο κλίμα αδιεξόδου που καλλιεργείται και οδηγεί τα ήδη ευάλωτα άτομα στον γκρεμό.

Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη χρονική σύνδεση της αύξησης αυτής με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα. Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι αποκλειστικά οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις. Ο ψυχολόγος και μέλος της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία, Αρης Διόλατζης μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για το φαινόμενο αυτό. «Φυσικά και η αύξηση αυτή συνδέεται και με την κρίση. Η αυτοκτονία, όμως, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα στο οποίο επεισέρχονται οικονομικοί, βιολογικοί, ψυχολογικοί και άλλοι παράγοντες. Η αυτοκτονία δηλαδή έχει να κάνει με το σύνολο της ζωής του ανθρώπου». Πού βρισκόταν η Ελλάδα κάποια χρόνια πρίν; ΄Ήμασταν πολυ χαμηλά και αντί να πέφτουμε, ανεβαίνουμε. Φανταστείτε ότι η Κίνα έπεσε 50% κάτω. Δυστυχώς αυτό που παράγουμε ως έθνος είναι η αυτοκτονία». Ο κ. Διόλατζης μας ενημερώνει ότι η Κλίμακα έχει προτείνει μια εθνική στρατηγική για την προληψη και καταπολέμηση». Πώς αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο η πρόταση αυτή. «Είμαστε σε μια διαδικασια που το θέμα προχωράει και υπαρχει η διάθεση για να εφαρμοστεί η στρατηγική που θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα».

Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018), οι υπεύθυνοι που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, υποστηρίζουν ότι η συνήθης αιτία που άκουγαν από το 2007 ήταν η κρίση. Σήμερα οι κλήσεις έχουν τετραπλασιαστεί φτάνοντας τις 2.500. Η Αττική έρχεται πρώτη σε τηλεφωνήματα και η Κρήτη ακολουθεί. Στην Κρήτη μάλιστα τον ποηγούμενο χρόνο αυτοκτόνησαν 20 άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το 2009 οι περισσότεροι αυτόχειρες στην Ελλάδα ήταν άντρες 50-59 ετών (67 θάνατοι). Στις γυναίκες, οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 (11 θάνατοι) και 40-49 ετών (11 θάνατοι). Εντούτοις, οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας, τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες, σημειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 80+ ετών, γεγονός που υποδηλώνει τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας που διατρέχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Χωρίς αμφιβολία είμαστε αντιμέτωποι με μία τραγική μάστιγα που ταλανίζει όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως