Η Δικαιοσύνη στο «κρεβάτι» της… επιμόρφωσης!

Το πρόβλημα της Δεξιάς δεν είναι οι λίγοι δικαστές που αναλαμβάνουν ρόλο πλυντηρίου των σκανδάλων τους. Το πρόβλημα είναι εκείνοι που μένουν πιστοί στον όρκο που έδωσαν

justitia gc6769da01 1920

Όλοι έχουν μια κάποια γνώμη για τον τρίτο πυλώνα της δημοκρατίας. Άλλοι ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, άλλοι ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητη, και άλλοι ότι είναι τύποις ανεξάρτητη. Και οι δικαστές; Οι δικαστές έχουν μπροστά τους το νόμο (που ψηφίζει η Βουλή) και τη συνείδηση για να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν το νόμο. Είναι όλοι οι δικαστές αδέκαστοι, αμερόληπτοι, ακέραιοι, αδιάφθοροι; Οι περισσότεροι ναιείναι. Υπάρχουν δικαστές που στηρίζουν το καθεστώτος Μητσοτάκη; Μόνο οι τυφλοί και οι ηλίθιοι δεν το βλέπουν.

Το πρόβλημα της Δεξιάς δεν είναι οι λίγοι δικαστές που αναλαμβάνουν ρόλο πλυντηρίου των σκανδάλων τους. Το πρόβλημα είναι εκείνοι που μένουν πιστοί στον όρκο που έδωσαν. Είναι οι Σαρτζετάκηδες, Δελλαπόρτες, Τουλουπάκηδες, που ονομάζουν δολοφονία – και όχι ατύχημα – τη δολοφονία, σκάνδαλο – και όχι σκευωρία- το σκάνδαλο. Το πρόβλημα για το σύστημα Μητσοτάκη και τους συνοδοιπόρους (βλ. Λοβέρδο, Φρουζή, Novartis, Siemens, εξοπλιστικά, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ότι η πλειοψηφία των δικαστών υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Άρα;

Άρα χρειάζεται “επιμορφωτικός εκσυγχρονισμός”!!!

Και είπεν ο Κύριος: “Άρον τον κράββατον σου και περιπάτει” δικαστά εις σεμινάριον επιμορφώσεως μετά βαθμολογίας, ελέγχου προόδου και διαγωγής!!! Στο σχέδιο νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (άρθρο 40) προβλέπεται βαθμολόγηση των εν ενεργεία δικαστών κατόπιν “επιμορφωτικών προγραμμάτων”.  

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει τη ρύθμιση ως απαράδεκτη διότι πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, επιχειρώντας να μετατρέψει αυτούς σε «βαθμοθήρες μαθητές» και αντισυνταγματική διότι αναθέτει καθήκοντα οιονεί αξιολόγησης των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών σε όργανα εκτός του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και των Οργάνων Επιθεώρησης. Σε ποσοστό 97,1 % οι Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας καταγγέλλουν το σχετικό άρθρο. 

Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννης Ασπρογέρακας κάνει λόγο για  «υποχρεωτική επιμόρφωση ως μέσο ελέγχου και πίεσης της προσωπικής κρίσης του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέροντας ότι «η θέσπιση υποχρέωσης στους δικαστές να υιοθετήσουν τη γνώμη των διαφόρων διδασκόντων ενός σεμιναρίου σε νομικά ζητήματα, προκειμένου να επιτύχουν στις εξετάσεις, παραβιάζει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας».

Αν έτσι έχουν τα πράγματα μπορούμε να φανταστούμε κάποιες από τις κατευθύνσεις – οδηγίες της “επιμόρφωσης” του καθεστώτος:

– Δεν αγγίζουμε καταγγελίες για ψευδή πόθεν έσχες πρωθυπουργών διότι τότε… διαγωγή κοσμία και κάτω από τη βάση.

– Δε βιαζόμαστε να εκδικάσουμε εκκρεμείς υποθέσεις υποδίκων που στηρίζουν το καθεστώς.  

– Τις υποθέσεις παραπομπής υπουργών του καθεστώτος – και των φίλων – για σκάνδαλα τις βαφτίζουμε σκευωρίες, τις τυλίγουμε σε μια κόλλα παραγραφής και τις σερβίρουμε στον πελάτη προς τέρψη κι αγαλλίαση. Και τότε φυσικά …βαθμός άριστα.

– Να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αυλοκόλακες δημοσιογράφοι όπως για παράδειγμα ο Πρετεντέρης ο οποίος διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου διότι όπως λέει: “…είναι ουσιαστικά η υπόθεση μιας παραδικαστικής, παραδημοσιογραφικής και (τελικά) παρακρατικής κομπανίας που εκτελούσε συμβόλαια”. Ο Ιωάννης βιάζεται για τον Παπαγγελόπουλο αλλά όχι για το υπόδικο αφεντικό! 

– Να καταδικάζεται πάραυτα κάθε απόπειρα κριτικής της κυβέρνησης ως fake news και να διώκεται απηνώς κάθε ενοχλητικός δημοσιογράφος. Να βγαίνει παράνομη και καταχρηστική κάθε απεργία. Να θεωρείται συκοφαντική δυσφήμιση κάθε αναφορά στα “άπλυτα” των οικείων του καθεστώτος. Να τίθενται στο αρχείο καταγγελίες πολιτών για αυθαιρεσίες αστυνομικής βίας, κλπ., κλπ. 

Η τεράστια πλειονότητα των δικαστών έχει αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και ευθυκρισίαΟι λίγες εξαιρέσεις σφουγγοκωλάριων και διαπλεκόμενων δεν αναιρούν τον κανόνααν και πολλές φορές αμαυρώνουν το θεσμό της Δικαιοσύνης με τις αποφάσεις τους   

ΥΓ: Μια κάποια λύσις για το καθεστώς Μητσοτάκη θα ήταν να αντικατασταθούν οι δικαστές με …“αδέκαστους” τηλεδικαστές τύπου Πρετεντέρη και Πορτοσάλτε οι οποίοι κάθε άλλο παρά εκτελούν συμβόλαια!!! Δε θα μας προξενούσε εντύπωση να εισηγηθούν οι εξοικειωμένοι – με τις χουντικές πρακτικές – υπουργοί της κυβέρνησης να αντικατασταθούν οι δικαστές με στρατοδίκες, αν η “επιμόρφωση” δεν αποδώσει… 

Α! Και πού ’σαι Κυριάκο. Μη ξεχάσεις τον Λοβέρδο. Είναι παιδί τζιμάνι για το “Υπουργείο Δικαιοσύνης και …Παραγραφής”!! 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη