Η Βρετανία ανοίγει τον δρόμο για αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους άνδρες

Προβληματική παραμένει όμως η εναλλακτική των Βρετανών ως προς τα προσωπικά δεδομένα των αιμοδοτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

NewsRoom 16/12/2020 | 13:45

Μια αδικία που εδώ και δεκαετίες θεωρείται αναχρονιστική επιχειρεί να ξεπεράσει η Βρετανία, εφαρμόζοντας από του χρόνου νέες προϋποθέσεις για να καταστεί κανείς αιμοδότης, αφού σε όλο τον κόσμο, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αποκλείονται από το δικαίωμα να δίνουν αίμα, με το πρόσχημα του κινδύνου σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ωσόσο, το κώλυμα αυτό θεωρείται εδώ και δεκαετίες αναχρονιστικό καθώς δεν υπάρχουν ΣΜΝ τα οποία να μεταδίδονται αποκλειστικά εντός της κοινότητας των ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ανδρών.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Dehenna Davison, βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στα κριτήρια επιλογής αιμοδοτών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε πολλούς gay και bi άνδρες να γίνουν αιμοδότες.

Συγκεκριμένα, μόλις εφαρμοστούν τα νέα κριτήρια, αιμοδότης θα μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να δηλώνουν ότι είχαν τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Φυσικά, αυτό θέτει νέες εύλογες προκλήσεις όσον αφορά στην καταγραφή προσωπικών δεδομένων που έχουν να κάνουν με τις σεξουαλικές σχέσεις, ειδικά όταν αυτές για κοινωνικούς λόγους παραμένουν κρυφές.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το 2011, οι άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλική σχέση σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους αντιμετώπιζαν τον δια βίου αποκλεισμό από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Το 2011 η Βρετανία προτοπόρησε θέτοντας την προϋπόθεση οι άντρες αιμοδότες να μην είχαν σεξουαλική σχέση με άλλον άνδρα τους τελευταίους 12 μήνες πριν την αιμοδοσία, ενώ το 2017, το χρονικό διάστημα της αποχής από το ομοφυλοφιλικό σεξ μειώθηκε στη Βρετανία μόλις στους τρεις μήνες.