Newsroom

Newsroom

Αγριοβότανο Εύβοιας – Σπίτι έχει τυλιχτεί στις φλόγες

«Βιβλική καταστροφή και εγκατάλειψη. Τους καλούμε και δεν έρχονται, τους φωνάζαμε να έρθουνε και λέγανε «δεν έχουμε νερό»», δηλώνουν περίοικοι για την πυροσβεστική. 

5356039

Η Βόρεια Εύβοια παραδομένη στις φλόγες: Σπίτια καίγονται – Δραματικές στιγμές

11:51 Αγριοβότανο Εύβοιας – Σπίτι έχει τυλιχτεί στις φλόγες: «Βιβλική καταστροφή και εγκατάλειψη. Τους καλούμε και δεν έρχονται, τους φωνάζαμε να έρθουνε και λέγανε «δεν έχουμε νερό»», δηλώνουν περίοικοι για την πυροσβεστική.

11:46 Χρήστος Νικολαίδης – Γαλατσώνα Έυβοιας: «Χάρη σε εθελοντές από την Ιστιαία που έχουν μείνει αύπνοι πέντε μέρες, αντιμετωπίσαμε το πύρινο μέτωπο στο Αβγαριό. Ήρθαν την τελευταία στιγμή και μας σώσανε».

11:28 «Είμαστε μόνοι μας χωρίς κανέναν, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, ευχαριστούμε για αυτό το χάλι», δηλώνει κάτοικος.

11:26 Ξεπηδούν συνεχώς φλόγες παντού.

11:23 Θρασύβουλος Κόντζιας για το Αρτεμίσιο στο ΟPEN: «Έχει τρία μέτωπα αυτή τη στιγμή – Δεν υπάρχουν θύματα – το ζήτημα είνα με τα αεροπλάνα. Από την πρώτη μέρα που πήγεστις Ροβίες. Αν είχαν έρθει θα είχε ελεγχθεί. Εάν επέμβουν αύριο από τις 6 το πρωί θα είμαστε καλά. Χρειάζεται καλός συντονισμός, και όχι πήγαινε έλα. 

Γίνεται προσπάθεια για να μην μπει η φωτιά μέσα στον οικισμό, καθώς πνέουν άνεμοι αυτή την ώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η φωτιά καίει πάνω στο βουνό και στην είσοδο του χωριού, ενώ επιχειρούν εθελοντές και πυροσβέστες.

11:17 Δώδεκα ελαφρά τραυματισμένοι τραυματίες – πυροσβέστες. Ένας σοβαρά τραυματισμένος, όταν έπεσε μέσα σε πηγάδι 10 μέτρων. 

11:05 Βοήθεια και αλληλεγγύη από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος

Σε ανάρτηση της στο Facebook, αναφέρεται:

«Η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα με αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, πρόσφερε σήμερα τροφές και παγωμένα νερά στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και στους εθελοντές, που για Πέμπτη μέρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν  την  φυσική και περιβαλλοντική καταστροφή στην Αττική, από το κύμα της φωτιάς που καίει τα δάση και τις περιουσίες των κατοίκων  της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος , της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης που παρέλαβε τα  τρόφιμα   ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας για την προσφορά της, και της παρουσίασε  κατάλογο άμεσων  αναγκών που έχουν οι πυροσβέστες για  να εκπληρώσουν την  αξιόλογη αποστολής τους.

Η Παλαιστινιακή Παροικία υποσχέθηκε να συνεχίσει τη προσπάθειας της και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Πυροσβέστες στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

23:02  Απεγκλωβισμός 5 ατόμων από την παραλία Μαύρικα

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

10:47 Αναζωπύρωση και στο χωριό Ελληνικά

Γίνεται προσπάθεια για να μην μπει η φωτιά μέσα στον οικισμό, καθώς πνέουν άνεμοι αυτή την ώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η φωτιά καίει πάνω στο βουνό και στην είσοδο του χωριού, ενώ επιχειρούν εθελοντές και πυροσβέστες.

10:42 Μαρτυρία κατοίκου στα Ελληνικά

Στα χωριά έξω από το Πευκί και το Αρτεμίσιο η φωτιά

Εκκένωσαν τα χωριά τους και πλήρωσαν εισιτήριο για να φύγουν από την Αιδηψό

10:37 Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Εύβοιας

10:14 Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Γαλατσώνα – Εφιαλτική νύχτα

9:59 Σε φέρυ μποτ φιλοξενούνται προσωρινά οι κάτοικοι

9:51 Πευκί: Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μέτωπο – Πολλές εστίες και κίνδυνος αναζωπύρωσης

9:44 Τεράστια καταστροφή – 600.000 στρέμματα καμένης γης

Για έκτη ημέρα καίγεται η Βόρεια Εύβοια σε μια καταστροφή της οποίας το μέγεθος θα καταγραφεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της χώρας μας.

Zημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό. 

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και τν Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα. 

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…