Newsroom

Newsroom

"Η Αθήνα δεν πρέπει να υποχωρήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωζώνης"

Να αντισταθεί στις ευρωπαϊκές πιέσεις για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ…

ft munchau

Να αντισταθεί στις ευρωπαϊκές πιέσεις για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, κάνοντας λόγο για αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωζώνης που δεν μπορούν να συνεχιστούν.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να περιμένει μία παγερή υποδοχή τη Δευτέρα, όπου θα αντιμετωπίσει τους ομολόγους του της Ευρωζώνης σε μία ακόμα ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Η συμβουλή μου στον Γιάνη Βαρουφάκη θα ήταν να αγνοήσει τα οργισμένα βλέμματα και τις συγκαλυμμένες απειλές και να μείνει σταθερός. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρωζώνη με δημοκρατική εντολή να αντισταθεί σε ένα εντελώς δυσλειτουργικό καθεστώς πολιτικής που έχει αποδειχθεί οικονομικά άσχετο και πολιτικά μη βιώσιμο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μίνχαου.

Όπως τονίζει ο Μίνχαου, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει, το τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει αδύνατους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, που «για μία χώρα με μαζική ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι τρελός».

Το ιδανικό, συνεχίζει, θα ήταν να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, υποστηρίζει, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ένα plan B, που δε θα αφορά απαραίτητα σε «επίσημη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θα ήταν μία από τις πιο ριψοκίνδυνες επιλογές, αλλά ενδεχομένως σε ένα καθεστώς παράλληλων νομισμάτων, δηλαδή ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση θα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών προς τους Ευρωπαίους δανειστές της, χωρίς να μπορούν αυτοί να την πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη.

Η άμεση έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ένα πιο ριψοκίνδυνο σενάριο, όμως το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Μίνχαου, θα ήταν η συνέχιση των σημερινών πολιτικών, αφού αν και η σημερινή κυβέρνηση υποχωρήσει, τότε το μόνο κόμμα που θα εμφανίζεται να συνεχίζει να αντιστέκεται στις πολιτικές αυτές θα είναι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

«Θα προτιμούσα η Ευρωζώνη εν συνόλω να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων και να προχωρήσει μπροστά. Αν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα ήταν μία ημι-έξοδος με ένα παράλληλο νόμισμα και μία στάση πληρωμών προς τους επίσημους δανειστές μόνο. Όπως και να ‘χει, πρέπει να μείνουν αμετακίνητοι τη Δευτέρα», καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times.  

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…