Newsroom

Newsroom

Η απόλυτη απελπισία στη Γάζα

Χωρίς καμιά σοβαρή προοπτική διεξόδου, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν σε μια διαρκή βασανιστική συνθήκη

gaza ereipia paidia trone nov23 1

Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται αδιάκοπα οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ. Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων, ζημιών, επιθέσεων και ανασφάλειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα 14 νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά έχουν μόλις επαρκείς προμήθειες για να υποστηρίξουν κρίσιμες και σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις και να παρέχουν περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έθεσαν εκτός λειτουργίας τα περισσότερα νοσοκομεία. «Έχουν επίσης καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, με έδρα τη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ομαδικοί τάφοι: «179 άτομα, μεταξύ αυτών και μωρά, έχουν ταφεί εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Σίφα»

Νωρίτερα, ο Ρουσντί Αμπουαλούφ από το BBC ανέφερε ότι μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, την Αλ-Σίφα, 170 πτώματα θάβονταν εκεί σε έναν ομαδικό τάφο. «Εχουμε ακούσει από τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμαντ Αμπού Σαλμιάχ ότι 179 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, έχουν ταφεί στον τάφο εντός του χώρου του νοσοκομείου. Υπάρχουν πτώματα σκορπισμένα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα στα νεκροτομεία», είπε ο Μοχάμαντ Αμπού Σαλμιάχ, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων. «Αναγκαστήκαμε να τους θάψουμε σε ομαδικό τάφο», συμπλήρωσε.

Ο Σαλμιάχ πρόσθεσε ότι οι ασθενείς πέθαναν μετά από βλάβη του ζωτικού νοσοκομειακού εξοπλισμού λόγω διακοπής ρεύματος – αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης καυσίμου που απαιτείται για τις γεννήτριες.

ΟΗΕ: «Φρικτή κατάσταση»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθύτατα ανήσυχος για τη φρικτή κατάσταση και τις σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών σε πολλά νοσοκομεία της Γάζας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους.

«Εξ ονόματος της ανθρωπότητας, ο γενικός γραμματέας ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

11.320 οι νεκροί, δεκάδες πτώματα διασκορπισμένα στους δρόμους

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοθετεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

Οι δυνατές βροχές έφεραν απελπισία στους προσφυγικούς καταυλισμούς
Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Γάζα σήμερα προκαλώντας νέα προβλήματα στους κατοίκους της Λωρίδας, πολλές δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων είναι άστεγοι και ζουν σε πρόχειρες σκηνές, έπειτα από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως