Newsroom

Newsroom

Η απάντηση της Ελευθεροτυπίας στον Κ. Βαξεβάνη

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη εκπομπή του κ. Βαξεβάνη, για δύο λόγους: 1) Επειδή τη θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογη. Ιδίως…

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη εκπομπή του κ. Βαξεβάνη, για δύο λόγους:

1) Επειδή τη θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογη. Ιδίως όταν τα τηλεοπτικά κανάλια (ιδιωτικά και κρατικά) μάς σερβίρουν ποταμούς φθηνής προπαγάνδας και σωρούς αισθητικών σκουπιδιών, εκπομπές όπως «Το Κουτί της Πανδώρας» και μερικές άλλες μετρημένες στα δάχτυλα, αποτελούν τις – ελάχιστες πλέον – αιτίες για τις οποίες αξίζει κανείς να στηθεί μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη του. (Το επίπεδο και η ποιότητα της δουλειάς του κ. Βαξεβάνη μάς είναι γνωστά και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι περιττεύει η εξήγηση, γιατί και πώς το λάθος στην αναφορά του ονόματός του – για το οποίο και απολογούμαστε – οφείλεται μόνο σε τεχνικούς λόγους και δεν έχει καμία σχέση με τα περί εγκυρότητας, που υπαινίσσεται ο ίδιος).

2) Επειδή κεντρικό πρόσωπο στην εν λόγω εκπομπή εμφανιζόταν να είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης και μάλιστα με την πολύκροτη δήλωση περί «παράγκας που έστηνε τα πρωταθλήματα από το 1996 έως και το 2003», σύμφωνα με τα όσα του αποκάλυπτε επί 3 ολόκληρες ώρες, «πρόσωπο που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο» την εποχή εκείνη.

Προβάλαμε το θέμα όπως πιστεύαμε ότι το άξιζε, επισημάναμε (επίσης με τη δέουσα προβολή) την απαράδεκτη απόφαση της ΝΕΤ να μεταδώσει την εκπομπή με καθυστέρηση 2,5 ωρών και στη 1 παρά 25’ είδαμε επιτέλους τους τίτλους έναρξης. Συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη περιμέναμε. Όχι μόνο εμείς. Σε πολλά αθλητικά site μάλιστα, είχε αναγγελθεί η «συνέντευξη Ντέμη live»! Στον Ντέμη παρέπεμπε το διαφημιστικό της εκπομπής και όχι «στο πρώτο μέρος μιας έρευνας»  με σκοπό «να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες».

Εδώ προκύπτει ένα θέμα για τον κ. Βαξεβάνη: Αν το διαφημιστικό τρέιλερ κατασκευάστηκε ερήμην του, υπάρχει σαφές άδειασμά του από τη ΝΕΤ. Αν έγινε εν γνώσει του (όπως άλλωστε συνηθίζεται) υπάρχει και δική του ευθύνη για την παραπλανητική διαφήμιση της εκπομπής του.
Και βεβαίως ο αθλητικός Τύπος μπορεί να δίνει (εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων) στο όποιο θέμα, τις όποιες διαστάσεις θέλει. Ο ίδιος όμως ο κ. Βαξεβάνης στην ιστοσελίδα του, αναγγέλλει την εκπομπή του με κείμενο στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μιλάει αποκλειστικά στον Κώστα Βαξεβάνη και την εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» για το ποδόσφαιρο, τα στημένα παιχνίδια και για το πως χάσαμε τελικά την μπάλα». (Και ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγής που ο ίδιος διάβασε κατά την έναρξη της εκπομπής).

Ούτε λέξη για άλλους παράγοντες και δημοσιογράφους, ούτε λέξη για την ομάδα των αθλητικογράφων της Sportday, των οποίων η παρουσία κατέλαβε περίπου το μισό χρόνο της εκπομπής. Αλήθεια στις υπόλοιπες, ουκ ολίγες, αθλητικές εφημερίδες (Goal, Φίλαθλος, Eξέδρα και άλλες, όχι κατ’ ανάγκη αθηναϊκές) δεν υπάρχουν άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι (όπως π.χ. ο φιλοξενούμενος στην εκπομπή κ. Μαρκάκης, διευθυντής του μιντιακού συγκροτήματος DPG που ανήκει στον κ. Δημήτρη Π. Γιαννακόπουλο, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και της οπαδικής εφημερίδας «Η Πράσινη»), με άποψη γύρω από το θέμα;

Η «περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος» έχει γίνει αρκετές φορές. Η εκτενής ανάλυσή του σπανίζει. Και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Κι αν πράγματι ο κ. Βαξεβάνης πιστεύει «πως ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας», μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει το λόγο από την πλειονότητα των καλεσμένων του. Δεν το έκανε. Όπως δεν έκανε και κάτι, έως και αυτονόητο: Να ρωτήσει τον Ντέμη Νικολαΐδη, ποιός είναι ο περίφημος «άρχων της παράγκας». Μήπως μάθαινε και η κοινή γνώμη, αν αναφερόταν στον κ. Θωμά Μητρόπουλο ή στον κ. Βασίλη Γκαγκάτση (μια και αυτά τα δύο ονόματα έχουν συνδεθεί – δικαίως ή αδίκως – ουκ ολίγες φορές με «παράγκες» και «καλύβες») ή κάποιον άλλο ποδοσφαιράνθρωπο. Κι ας μην απαντούσε ο Ντέμης…
Όλα αυτά ήταν οι αιτίες για την κριτική μας. Ο κ. Βαξεβάνης, με το έργο του, δημιουργεί πλέον υψηλές προσδοκίες. Όταν το αποτέλεσμα είναι σαφώς κατώτερο αυτών των προσδοκιών, λογικό είναι και η κριτική να γίνεται πιο αιχμηρή.

Σήμερα μάθαμε ότι ακολουθούν κι άλλες εκπομπές του, με αποκαλυπτικό περιεχόμενο για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» o κ. Βαξεβάνης αναγγέλλει: «Θα δούμε ποιοί πλούτισαν από τα στοιχήματα, όχι τώρα αλλά κι εδώ και μια δεκαετία, πού πήγαν οι παράγκες και γιατί έκλεισαν οι φάκελοι με μυστηριώδη τρόπο. Θα πούμε ονόματα και διευθύνσεις. Να δούμε πώς έγιναν οι παράγκες πολυκατοικίες. Πως γίνεται μία οικογένεια να έχει κερδίσει επτά φορές στοιχήματα της τάξης εκατομμυρίων ευρώ». Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο για την πρόσκληση, τον ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε μέρος, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αρνήθηκε και ο συνάδελφός μας κ. Φίλιππος Συρίγος. Άλλωστε έχουμε μέσο έκφρασης: Το Enet. Ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε από δω.

Τον ευχαριστούμε επίσης για την προτίμησή του στην «Ελευθεροτυπία» και τη δημόσια έκφραση της εκτίμησής του. Όπως διαπίστωσε από τα παραπάνω, τα αισθήματα είναι αμοιβαία…

Υ.Γ.: Στο Enet δεν υπάρχουν ανώνυμα κείμενα. Υπάρχουν πολλά ανυπόγραφα. Τα γράφουν οι συντάκτες του (τα ονόματά τους στηνταυτότητα)  και – ασφαλώς – την ευθύνη φέρει η διεύθυνσή του.

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη στην Ελευθεροτυπία
https://www.koutipandoras.gr/?p=8125

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…