Newsroom

Newsroom

"Η αναγκαιότητα ενός νέου Συντάγματος"

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 17:30 διοργανώνεται στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,…

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 17:30 διοργανώνεται στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συζήτηση με θέμα: “Η αναγκαιότητα ενός νέου Συντάγματος για την έξοδο από την πολιτική και την οικονομική κρίση”, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος “Δελιβάνη” και της “Πρωτοβουλίας για ριζική Συνταγματική αλλαγή”.

Βασικοί ομιλητές της συζήτησης είναι οι: Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Jean – Eric Gicquel, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Université de Rennes 1, Γιώργος Κόκκας, δικηγόρος, «Δημοβούλιο Πολιτών», Χρήστος Λυντέρης, διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος «Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.», Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. και Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει o Γάλλος Γενικός Πρόξενος, Christophe Le Rigoleur.

Η ανοικτή αυτή πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ανάλογης σπουδαιότητας με την Ημερίδα που διοργάνωσε με μεγάλη προσέλευση κοινού η κίνηση πολιτών «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγμ. Αλλαγή» στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου με τίτλο «Στο Νέο Σύνταγμα θέλω να συμμετέχω κι εγώ!».

Παράλληλα με το οικονομικό αδιέξοδο που επιδεινώνεται διαχρονικά, η χώρα μας αντιμετωπίζει και ένα οξύτατο θεσμικό πρόβλημα που εστιάζεται στο Σύνταγμα. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 κυριάρχησε σταδιακά ένα κλίμα διαφθοράς που έθεσε το λαό στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και κατοχύρωσε προνόμια, ασυλίες, ατιμωρησία, έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας. Το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτήν την κατάπτωση, αλλά επιπλέον την υπέθαλψε. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ που θα προκύψει με τη συμμετοχή των πολιτών, και όχι απλώς μια αναθεώρησή του από τους πολιτικούς.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να προβλέπει δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία για σοβαρά ζητήματα ώστε να γίνε-ται γνωστή η θέλησή του και εκτός περιόδου βουλευτικών εκλογών. Το νέο Σύνταγμα επιβάλλεται να καθιερώσει την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την απόλυτη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, τον έλεγχο και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων, το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας. Να θεσπίσει συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας στο δημόσιο βίο, κατάργησης της απαράδεκτης ασυλίας και ατιμωρησίας των πολιτικών.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είναι πεισμένοι ότι η υλοποίηση των παραπάνω απαιτεί ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι από τους πολιτικούς. Θα εξασφαλίσει έτσι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα συν-δράμει αποφασιστικά και στην επίλυση των ζοφερών οικονομικών μας προβλημάτων.

Πληροφορίες: www.neosyntagma.net και www.facebook.com/events/158434751030382