Η "Αμφίπολη του Μεξικού" – χιλιάδες ευρήματα στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν

Πέρασαν χρόνια ανασκαφών για να κατέβουν βήμα-βήμα τα 103 μέτρα του τούνελ που οδηγούσε στο “θησαυρό”. Η δικαίωση ήρθε πριν από…

Πέρασαν χρόνια ανασκαφών για να κατέβουν βήμα-βήμα τα 103 μέτρα του τούνελ που οδηγούσε στο “θησαυρό”. Η δικαίωση ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν οι μεξικανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πάνω από 50 χιλιάδες ευρήματα, μέσα από μια ξεχασμένη γωνιά της αρχαίας πόλης Τεοτιχουακάν. Τα ευρήματα ήταν ανέγγιχστα για περίπου 2.000 χρόνια, καθώς πιστεύεται ότι το τούνελ είχε σφραγιστεί περίπου το 250 μ.Χ.

Η προ-Κολομβιανή πόλη Τεοτιχουακάν αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μεγάλυ μυστήριο για τους αρχαιολόγους. Πρόκειται για ένα αποστομωτικό σύμπλεγμα ναών τοποθετημένοι με απόλυτες γεωμετρικές και συμβολικές αρχές. Ακόμη, στην πόλη βρίσκεται η Πυραμίδα του Ήλιου, η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στη Γη.

Η νέα ανακάλυψη, του αρχαιολόγου Σέρχιο Γκόμεζ, ήρθε με την αποσφράγιση και τη διάνοιξη του τούνελ, το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 2003. Τα κειμήλια ανασύρθηκαν με τη βοήθεια ρομπότ, καθώς οι τόνοι χώματος που αφαιρέθηκαν από το τούνελ δεν δημιούργησαν αρκετά μεγάλο και ασφαλές άνοιγμα για την κάθοδο ανθρώπων.


Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κάτω από τον Ναό του Λοφιοφόρου Ερπετού, ενώ οι κάμερες εντόπισαν και τρία δωμάτια, έξω από τα οποία βρέθηκε σωρεία αντικειμένων προσφοράς στους νεκρούς, κάτι που οδηγεί τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι μέσα στα δωμάτια έχουν ταφεί επιφανείς κάτοικοι της πόλης.

 


Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη