ΑΓ

Αναβαλόγλου Γιώργος

Η αλήθεια για την οικονομία της Ελλάδας μέσα από ένα γράφημα

Στις 03/09/20 ανακοινώθηκε το ΑΕΠ β΄ τριμήνου της Ελλάδας σημειώνοντας ρεκορ πτώσης -15,2% σε σχέση με πέρσι. 

αρχείο λήψης 1

Για να καταλάβουμε όμως τι σημαίνει αυτό αρκεί να δούμε το παρακάτω γράφημα από όπου διαφαίνεται ότι για τα τελευταία 25 χρόνια που έχουμε οικονομικά δεδομένα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά τόση μεγάλη πτώση του ΑΕΠ ούτε στα χρόνια όπου η χώρα εισήλθε στα μνημόνια από το 2009 και έπειτα. Δυστυχώς όποια ανάκαμψη έγινε τα προηγούμενα χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πλέον παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρα γυρίζει πίσω στο 1997 σε επίπεδα ονομαστικού ΑΕΠ.

 

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για το -15,2% λέγοντας ότι διέψευσε εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Όσοι έχουν λίγο σχέση με τις αγορές θα γνώριζαν ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το β΄τρίμηνο του 2020 για τη χώρα μας ήταν στο -13,8%.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο τρομακτικό και δεν έχει γίνει καμία αναφορά από την κυβέρνηση είναι ο αποπληθωρισμός της χώρας που βρίσκεται στο -2,1% αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ στην ευρωζώνη και είναι αυτό που φοβάται και ξορκίζει η ΕΚΤ γενικά για το σύνολο της ευρωζώνης, αρκεί να θυμίσουμε ότι ο στόχος του QE ήταν να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%. Με απλά λόγια όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση με αποπληθωρισμό δημιουργείται καθοδικό σπιράλ στην οικονομία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Καταλήγοντας έχουμε μια οικονομία με ρεκορ πτώσης ΑΕΠ των τελευταίων 25 ετών, ένα ρεκόρ αποπληθωρισμού, ένα έλλειμμα που συνεχώς αυξάνεται και ένα χρέος που συνεχώς διογκώνεται, δημιουργώντας ένα τέλειο εκρηκτικό μείγμα.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί να πανηγυρίζει θα πρέπει να δει πως μπορεί να ανατρέψει αυτό που έρχεται, όσο ακόμη έχει τις δυνατότητες στήριξης οι οποίες έχουν και ημερομηνία λήξης.

Υπάρχει άραγε κάποιο σχέδιο ή ακόμη πάμε βλέποντας και κάνοντας;

*O Αναβαλόγλου Γιώργος είναι Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη