«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι συμβαίνει» – Η Aegean Boat Report στο Κουτί της Πανδώρας για το pushback 23 προσφύγων

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι συμβαίνει, πού συμβαίνει αυτό το οποίο καταγράφηκε,  ποιος/ ποιοι εμπλέκονται και το βασικότερο, ποιος είναι υπεύθυνος» - Συνέντευξη του Tommy Olsen, ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegean Boat Report, στο Κουτί της Πανδώρας.

393957874 722743033056799 1189691053668162450 n

Στις 13 Νοεμβρίου κουκουλοφόροι του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο σκάφος ΛΣ-144 επιτέθηκαν σε πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου. Ρεπορτάζ-κόλαφος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegean Boat Report με έδρα τη Νορβηγία έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο κατέγραψε τη βίαιη επαναπροώθηση των 23 προσφύγων από άνδρες του ελληνικού λιμενικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Tommy Olsen, ιδρυτής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, Αφγανοί πρόσφυγες κατήγγειλαν πως λιμενικοί-κομάντος με σκούρες στολές και  καλυμμένα πρόσωπα, καθώς φορούσαν μπαλακλάβες, τους ζήτησαν ουρλιάζοντας να τους παραδώσουν τα κινητά, τα αντικείμενα αξίας και τα χρήματά τους, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι χτύπησαν βίαια όσους δεν υπάκουαν αμέσως, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας ηλικιωμένος άντρας και ένα παιδί. Όλα τα παραπάνω έχουν καταγραφεί στο βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο έφτασε στα χέρια της οργάνωσης.

«Στο βίντεο που τράβηξε ένας από τους επιβάτες διακρίνονται καθαρά οι γκρεμοί του Κόρακα στη δεξιά πλευρά. Μπορούμε επίσης να δούμε ένα μικρό λευκό κτίριο στα αριστερά στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα του βίντεο, είναι το εκκλησάκι Άγιος Θεόδωρος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού τραβήχτηκε αυτό το βίντεο, οποιοσδήποτε ντόπιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι ανατολικά του Κόρακα, βόρεια της Λέσβου» εξηγεί στο ρεπορτάζ ο ακτιβιστής Tommy Olsen.

Στο βίντεο που κατέγραψαν οι πρόσφυγες φαίνεται το πλωτό ΛΣ-144 του Λιμενικού Σώματος με μαυροντυμένους ένστολους με καλυμμένα πρόσωπα στο κατάστρωμα να πλησιάζει τη βάρκα των προσφύγων, ενώ αυτός που βρίσκεται στην κουπαστή προσπαθεί να πετύχει τη βάρκα χρησιμοποιώντας κοντάρι με αιχμηρό μεταλλικό αγκίστρι. Επικρατεί πανζουρλισμός από τα ουρλιαχτά των τρομαγμένων παιδιών και τις κραυγές των προσφύγων, ενώ φωτογραφίες δείχνουν το ματωμένο τραύμα στο πρόσωπο προσφύγων.

Βίντεο-ντοκουμέντο της Aegean Boat Report


Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Η οργάνωση Aegean Boat Report έχει ανεβάσει 7 αντίστοιχα βίντεο-ντοκουμέντο μόνο τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες, πάντοτε με τα ίδια στοιχεία στο κάδρο: παρουσία της ακτοφυλακής, επαναπροώθηση, βία. Και τις περισσότερες φορές πρόκειται για οικογένειες Αφγανών, εξηγεί ο Tommy Olsen στο Κουτί της Πανδώρας.

Συνέντευξη του Tommy Olsen στο Κουτί της Πανδώρας: 

«Συνήθως, όταν καταγράφουμε τέτοια περιστατικά, προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να διασταυρώνουμε όλες τις πληροφορίες που παρουσιάζουμε. Προσπαθούμε να δημοσιεύσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε ώστε να είναι πολύ σαφές σε όλους όσοι το διαβάζουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι συμβαίνει, πού συμβαίνει αυτό το οποίο καταγράφηκε,  ποιος/ ποιοι εμπλέκονται και το βασικότερο, ποιος είναι υπεύθυνος» εξηγεί, θέλοντας να τονίσει πως δεν δύναται να υπάρχει καμία αμφιβολία για τα στοιχεία που αποκαλύπτει το βίντεο.

«Οι πληροφορίες μας βασίστηκαν στην άμεση επαφή μας με τους πρόσφυγες, μέσω ενός τηλεφώνου που κατάφεραν να κρύψουν. Σπάνια φτάνει σε εμάς τέτοιο υλικό, καθώς πάντα το λιμενικό τους ζητά να παραδώσουν τα κινητά».

Στη συνέχεια, ο Tommy Olsen σχολιάζει το αφήγημα των γνωστών «φιλελεύθερων κεντρώων εκσυγχρονιστών» όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, που πάντα σπεύδουν να πουν αυτό «που η ελληνική κοινωνία θέλει και είναι προετοιμασμένη να ακούσει» όπως εξηγεί ο ίδιος. Πως «όλα είναι ψέματα το βίντεο είναι ψεύτικο, καμιά εμπλοκή δεν έχει με το περιστατικό το ελληνικό λιμενικό».

«Το εν λόγω ρεπορτάζ και βίντεο σχολίασε και ο πρωθυπουργός. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον όταν λέει ότι το ελληνικό λιμενικό δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που βλέπουμε. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι το λιμενικό δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο, και ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός αποτελεί προσβολή», σχολιάζει ο Tommy Olsen και συνεχίζει με το ερώτημα «Οπότε η ερώτησή μου θα ήταν, εντάξει ποιους βλέπουμε σε αυτά τα βίντεο, αν όχι την ελληνική ακτοφυλακή;»

Για να απαντήσει ο ίδιος «Είναι σε σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, αυτό επιβεβαιώνεται. Είναι ένα πολύ περίεργο σχόλιο, αλλά πρέπει να ευχαριστήσει το ελληνικό κοινό λέγοντας ότι αυτό δεν ισχύει».

Για την κατάσταση των 23 προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μου εξηγεί πως είναι πολύ θυμωμένοι και ταλαιπωρημένοι. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της βίαιης απώθησής τους, από τους ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα, τραυματίστηκαν σοβαρά ένα μικρό παιδί και ένας ηλικιωμένος.

«Το πρόβλημα είναι και το πώς συμπεριφέρονται στους ανθρώπους. Ήταν πραγματικά θυμωμένοι όταν τους μίλησα. Δεν είναι η πρώτη φορά που επαναπροωθούνται, αλλά αυτή τη φορά απωθήθηκαν με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο. Οι άνθρωποι χτυπήθηκαν».

«Μίλησα με έναν από τους ανθρώπους αυτούς και ήταν θυμωμένος, σοκαρισμένος. Μου είπε ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ήταν τόσο θυμωμένος, ακόμη και μαζί μου».

«Αν είσαι σε μια βάρκα στη θάλασσα, ο μόνος που μπορεί να έρθει να σε βοηθήσει είναι το λιμενικό. Υπάρχει το ελληνικό και το τουρκικό λιμενικό. Και τίποτα άλλο να τους διασώσει. Νιώθουν πως τους εγκαταλείπουμε, και πράγματι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε» εξηγεί.

Η Aegean Boat Report ενημερώνει από το 2017 για προσφυγικά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αιγαίο, καθώς και για περιπτώσεις επαναπροοβθήσεων και βίας στα σύνορα εναντίον ανθρώπων. Από το 2018, η Ελλάδα ποινικοποιεί αδυσώπητα τους ανθρώπους που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα.

Σημειώνεται, πως ο Nορβηγός Tommy Olsen, ιδρυτής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, κατηγορείται για κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών σε αγαστή συνεργασία με τουρκικό δίκτυο διακινητών και το λιμενικό.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη δίωξη του ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report στην Ελλάδα

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…