Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου»

Την καθαρή λύση  δείχνει να επιλέγει ο πρωθυπουργός, που επέσπευσε το ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο από τη Δευτέρα για σήμερα,Κυριακή (13/1)  το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα δείχνουν ότι σήμερα τελειώνει η συνεργασία τους

Τσίπρας καμμένος

Μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής σύμπλευσης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται πλέον ενώπιον ενός πολιτικού διαζυγίου και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα οδηγηθούν σε αυτό.

Αρχικά το ραντεβού το οποίο κυοφορούταν από την περασμένη εβδομάδα και καθυστέρηση λόγω των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ και τη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, έκλεισε για τη Δευτέρα το μεσημέρι, αλλά λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζήτησε την επίσπευση του και τελικά καθορίστηκε για τις 10:30, σήμερα Κυριακή. Η αντζέντα της σημερινής συζήτησης θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσει ο  Π. Καμμένος από την κυβέρνηση. 

 Ο πρωθυπουργός θεωρείτε βέβαιο ότι θα ζητήσει εδώ και τώρα καθαρές εξηγήσεις από τον  υπουργό Άμυνας, δηλαδή αν στηρίζει χωρίς αστερίσκους την κυβέρνηση, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης, με τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινά ακόμα και τη Δευτέρα, ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίµου ανακουφίστηκε από την έγκριση των συνταγµατικών αλλαγών στην πΓ∆Μ και εξ αυτού του λόγου «υποβάθµισε» την προσπάθεια του κυβερνητικού εταίρου να «ροκανίσει» τον χρόνο, αναβάλλοντας τη συνάντησή του µε τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.

Πάντως η αναδίπλωση του Π. Καμμένου, με το tweet στο οποίο ξεκαθάριζε ότι το μόνο που χωρίζει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ονοματολογικό και κατ’ επέκταση η Συνθήκη των Πρεσπών, οδηγεί στην εκτίμηση ότι το διαζύγιο θα είναι «βελούδινο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, κάτι που θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να διατηρήσει την Κ.Ο του. Το ευκταίο σενάριο είναι ο κ. Τσίπρας να μη χρειαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την στάση του εταίρου του. Όπως και να έχει, επιθυµία του πρωθυπουργού -και αυτό έγινε σαφές την Παρασκευή σε συνοµιλία µε τους συνεργάτες του- είναι να ολοκληρωθούν άµεσα οι διαδικασίες και στην συνέχεια να περάσει στην ελληνική Βουλή το «Μακεδονικό», αφού προηγουµένως διαπιστωθεί ότι στην ΠΓ∆Μ έχουν διατηρηθεί όλα τα συµφωνηθέντα.

Να τονίσουμε εδώ, ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον πρωθυπουργό  να «απελευθερώσει» όλους τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην φανεί ότι «παζαρεύουν» θέσεις, αλλά να δοθεί η εικόνα ότι είναι ενωμένοι στη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος. Επιπλέον ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην συμπεριλάβει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην πάει αποδεκατισμένο το κόμμα του στις εκλογές. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτά αυτά τα αιτήματα.  

Στην αποχώρηση του από την κυβέρνηση αναμένεται να τον ακολουθήσουν  η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, ενώ θα παραμείνουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και οι υφυπουργοί Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, θα δώσει συνέντευξη τύπου, γύρω στις 12:30.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη